HAOS SE NASTAVLJA: AMERIKANCI HTELI DA PRESEKU RUSKU GRANICU! Posle drame u Crnom moru, incident i iznad Ohotskog, podignut MOĆNI LOVAC Su-30SM!

Autor: Republika

Svet

23.06.2021

15:44

Ruska vojska je saopštila da je iznad Ohotskog mora morao da reaguje ruski lovac Su-30SM kako bi presreo američki izviđački avion jer je, kako se čini, nameravao da povredi vazdušni prostor Ruske Federacije.

Tanjug/AP
Ruski predsednik Vladimir Putin upozoravao NATO, pa usledile provokacije

Nakon incidenta na Crnom moru sa britanskim razaračem koji je narušio rusku granicu, usledio je još jedan incident, ovog puta iznad Ohotskog mora.

Naime, ruski lovac Su-30SM presreo je američki izviđački avion koji se približavao granici.To je saopštio  ruski Nacionalni centar za upravljanje odbranom, koji je istakao da su "nepoznatu vazdušnu metu" detektovale ruske radiolokacijske stanice.

- Kako bi bila identifikovana vazdušna meta i sprečena povreda državne granice Ruske Federacije u vazduh je podignut lovac Su-30SM iz sastava dežurnih PVO snaga Istočnog vojnog okruga. Posada ruskog lovca identifikovala je metu kao strateški izviđački avion RC-135 američkog vazduhoplovstva i ispratila ga iznad akvatorije Ohotskog mora - navodi se u saopštenju.

Centar je, prenosi Sputnjik, istakao i da se lovac vratio na matični aerodrom nakon što se strani vojni avion udaljio od ruske granice.

- Sprečena je povreda državne granice Ruske Federacije - naglašeno je u saopštenju i dodato da je let ruskog lovca izveden u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.

Nešto ranije je, podsetimo, Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.

Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.

Niko od ruskih zvaničnika još nije komentarisao najnoviju seriju incidenata i provokacija, ali mediji spekulišu da bi razlog za to moglo da bude nedavno upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina da je NATO počeo ozbiljno da krši norme međunarodnih dogovora, te da će zvanična Moskva na to morati da reaguje kako bi zaštitila svoje interese. 

 

Komentari (0)

Loading