PUTIN NIKAD OŠTRIJI POSLE SUSRETA S BAJDENOM: SPREMAN SAM NA SVE DA ZAŠTITIM MOJU RUSIJU! Obeležio 80 godina od napada nacista na SSSR, pa se obratio NATO!

Autor: Republika

Svet

23.06.2021

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je govor na Moskvovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti samo dan nakon važnog istorijskog dana za Rusku Federaciju, poslavši važne poruke svetu, a posebno NATO.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruski predsednik Vladimir Putin poslao još jednu moćnu poruku svetu 

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je vatreni govor neposredno nakon što se 16. juna u švajcarskom gradu Ženevi sastao prvi put s američkim liderom Džoom Bajdenom otkad je on došao na čelo SAD, upozorivši sve neprijatelje da je spreman da učini sve kako bi obezbedio mir i stabilnost svoje zemlje, ali i sigurnost sopstvenog naroda. 

Putin se javnosti obratio na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, samo dan nakon što je u Ruskoj Federaciji obeleženo 80 godina od napada nacističke Nemačke na Sovjetski savez (SSSR), zbog čega se šef Kremlja odmah osvrnuo na taj događaj. 

- U utorak smo obeležili veoma tužan datum – 80 godina od napada nacističke Nemačke na SSSR. Lekcije iz Drugog svetskog rata za nas imaju posebnu važnost. Radićemo sve kako bismo garantovali mir i bezbednost našeg naroda. Nastavićemo da usavršavamo svoje oružane snage, da koristimo sva raspoloživa diplomatska sredstva i da vodimo dijalog sa svim zainteresovanim partnerima - poručio je odlučno ruski predsednik, a prenosi Sputnjik. 

Odmah zatim je istakao da Rusija ne pretenduje da ostvari vojno prevashodstvo, već da su svi napori usmereni na to da se smanje rizici od nesuglasica putem dijaloga i dogovora, uključujući oblast kontrole naoružanja.

- Rusija je zabrinuta zbog porasta vojne infrastrukture NATO u blizini njenih granica, kao i zbog toga što Alijansa odbija da na konstruktivan način razmotri predloge za deeskalaciju tenzija. Ipak, mi i dalje gajimo nadu da će zdrav razum i želja za dijalogom pobediti kada je reč o rukovodstvu Severnoatlantske alijanse - istakao je Putin i naglasio da Rusija nikad nije diktirala svoju volju drugim zemljama, već je oduvek bila spremna na to da na ravnopravnim uslovima učestvuje u rešavanju svih globalnih i regionalnih problema koristeći političke i diplomatske metode.

- Rusija je predložila da se napravi nova formula bezbednosti koja bi uključila sve faktore koji utiču na stratešku stabilnost. Sigurni smo da bi politička volja i spremnost na kompromise dali pozitivan rezultat. Dobar dokaz za to je produžetak Sporazuma o smanjenju strateškog i ofanzivnog naoružanja do 2026. - podsetio je on. 

Takođe je kazao i kako Rusija nikad neće zaboraviti na svoju odgovornost koju ima kada je reč o očuvanju bezbednosti susednih zemalja, samim tim će nastaviti da doprinosi deeskalaciji regionalnih konflikta.

- Zahvaljujući pomoći Rusije veliki deo sirijske teritorije oslobođen je od međunarodnog terorizma i sprečen je raspad sirijske države. Ruski mirotvorci pouzdano garantuju mir i bezbednost u regionu i u velikoj meri doprinose poboljšanju humanitarne situacije i obnovi socijalne infrastrukture - poručio je šef Kremlja i po ko zna koji put naglasio kako je glavni zadatak UN da spreči novi svetski rat.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading