BAJDEN OKONAČAVA NAJDUŽI AMERIČKI RAT! Američki predsednik se obratio naciji i saopštio veliku odluku (VIDEO)

Autor:

Svet

14.04.2021

19:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država DŽo Bajden danas je zvanično saopštio odluku o povlačenju američkih snaga iz Avganistana do 11. septembra, odnosno do 20-godišnjice terorističkog napada na Njujork.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Kako je rekao, ovim će biti okončan "najduži američki rat", a od 1. maja počeće poslednje povlačenje.

Kako je rekao tokom govora, posle napada na NJujork 2001. godine, "američke snage su otišle u Avganistan kako bi se obračunale sa Al-Kaidom".

- Ispratili smo Osamu bin Ladena do vrata pakla i to smo učinili - kazao je on.

- Vreme je da se američke trupe vrate kući - dodao je Bajden.

Američki predsednik upozorio je da, ukoliko neko napadne američke snage tokom povlačenje, da će ta vojska odgovoriti.

Rat  koji je koalicija zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom vodila protiv radikalnih islamista predvođenih Talibanima i Al Kaidom je počeo 7. oktobra 2001. kao odgovor na terorističke napade 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington, u kojima je stradalo oko 3.000 ljudi, ali je trajao mnogo duže nego što se isprva planiralo.

Podsetimo, oko 100.000 američkih vojnika je bilo raspoređeno u Avganistanu 2010.-2011. Bivši predsednik Amerike Barak Obama je na kraju svog drugog mandata smanjio njihov broj na 8.400, a Donald Tramp je poslao pojačanja, pa ih je 2017. bilo 14.000.

Nakon toga je, međutim, i on krenuo u postupno povlačenje, pa se trenutno u Avganistanu nalazi 2.500 američkih vojnika. Prema dostupnim podacima, u ratu koji traje 20 godina ubijeno je oko 3.500 pripadnika koalicionih snaga, među kojima najviše Amerikanaca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading