OVU MUTACIJU KORONE NAUČNICI NE MOGU DA OBJASNE! Soj P.1 ŠIRI SE EVROPOM, zaražavaju se i oni koji su preležali KOVID-19

Autor: Republika

Svet

11.04.2021

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujući soj KOVIDA-19, koji je već registrovan u Švedskoj i Belgiji, izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka naučnih informacija o njemu, a strahuje se da je mnogo zarazniji od "originalne" verzije koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija 

Zastrašujući latinoamerički soj koronavirusa, označen kao P.1, koji je u Brazilu izazvao pravu pošast sa više od 13 miliona zaraženih, ali napravio i katastrofalne probleme u Kolumbiji i Meksiku, raširio se Evropom i već je zabeležen u Švedskoj i Belgiji, a ono što posebno zabrinjava jeste da njega svetska naučna zajednica još nije izučila, pa ni objasnila.

Jedino što se zna jeste da se P.1 širi mnogo brže nego svi dosadašnji sojevi KOVIDA-19, kao i da je mnogo zarazniji od "originalne" verzije virusa. To je zabeleženo u naučnom radu sastavljenom na severu Brazila koji pokazuje da se novi soj ponaša zabrinjavajuće netipično.

- Da li je taj soj i smrtonosniji, to je teško reći. Tačno je da je broj umrlih drastično porastao, početkom marta je u Brazilu umiralo po oko 1.000 osoba svakog dana, a sad ih je već i po 3.000, pa i 4.000. Ali tu treba uzeti u obzir da je i zdravstvena zaštita gotovo kolabirala. Isto tako, pretpostavka koja se prenosi u medijima jeste da je u Brazilu već 90 odsto novoobolelih upravo od novog soja (zbog stanja u tamošnjem zdravstvu je nemoguće proveravati genetski kod virusa kod svakog obolelog) - navode svetski mediji. 

Takođe, soj P.1 se posebno brzo širi po brazilskoj saveznoj državi Manaus iako je tamo mnogo osoba obolelo od korone već u prvom talasu pandemije, pa se strahuje da protiv njega ne mogu da se bore antitela stvorena kod ljudi koji su se već jednom izborili s izvornim oblikom KOVIDA-19. 

Pretpostavlja se i kako taj soj ima sličnosti s južnoafričkom mutacijom B.1.351, ali se veruje kako su te promene nastale nezavisno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U Brazilu ostaju bez mesta za sahranjivanje mrtvih 

Postavlja se i pitanje da Je li je tok bolesti teži kod soja P.1? Prema dosadašnjim iskustvima iz drugih zemalja lekari su skloni da kažu da nije. Ali teško je reći definitivni odgovor baš zbog zaraznosti i pretrpanosti bolnica, tako da je više smrtnih slučajeva rezultat pre svega što nema dovoljno mesta na odeljenjima intenzivne nege i dovoljno respiratora. Međutim, naučnih i pouzdanih statističkih podataka o opasnosti soja P.1 jednostavno još nema.

- Da li je vakcina protiv protiv soja P.1 efikasna? I to je pitanje na koje još nema odgovora, a koje je od ključne važnosti. Poznato je kako preparati "Astrazeneke" i "Bajonteka" u laboratorijskim uslovima stvaraju antitela i protiv soja P.1, ali je poznato i da preparat astrazeneka nije toliko efikasan protiv virusa sa "južnoafričkom" mutacijom B.1.351 - ističu mediji i dodaju kako se s drugim preparatima pokazalo da i vakcinisane osobe mogu biti "napadnute" virusom, ali da je onda tok bolesti mnogo blaži. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ranko

11.04.2021 08:45

Strašno. Šta li još očekuje čovečanstvo?