ZASTRAŠUJUĆI IZVEŠTAJ CIA! Čeka nas 20 teških godina, SVETU SE CRNO PIŠE POSLE PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Autor: Republika

Svet

09.04.2021

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obaveštajna zajednica SAD objavila je dokument s naslovom Global trends u kom je upozorila da bi oporavak usled pandemije KOVIDA-19 mogao da traje duže nego nakon Drugog svetskog rata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija 

Zvaničnici obaveštajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država, predvođene Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA) objavili su izveštaj sa izuzetno sumornim prognozama za svet nakon koronavirusa, u kom je upozoreno da bi vlade najmoćnijih država današnjice hitno trebalo nešto da preduzmu kako oporavak nakon pandemije ne bi trajao kao nakon Drugog svetskog rata.

U izveštaju Global Trends (globalni tendovi), koji se sastavlja četiri puta godišnje, ističe se da je kriza izazvana pojavom KOVIDA-19 povećala ekonomsku nejednakost u svetu, opteretila države i njihove resurse i pospešila širenje nacionalističkih osećaja, "zbog čega se svetu crno piše"

Global trends je dokument koji bi zakonodavnim telima i građanima trebalo da pomogne da predvide ekonomske, klimatske, tehnološke i demografske sile koje će tokom narednih dvadeset godina oblikovati svet.

- Pandemija je značajno narušila globalni poredak. To se poslednji put dogodilo u vreme Drugog svjetskog rata. Svet će se sa zdravstvenim, ekonomskim, političkim i bezbednosnim posledicama nositi godinama - predviđa se u Global trendsu u kom se upozorava i da će posledice klimatskih promena pogoršati probleme s hranom i vodom u siromašnijim zemljama, te da će to ubrzati globalne migracije.

- Iako su zdravstvo, obrazovanje i prosperiteti privatnih domaćinstava tokom poslednjih decenija ostvarili istorijski napredak, on će se teško održati zbog posledica pandemije, ali i zbog starenja stanovništva, kao i potencijalno sporijeg rasta globalne ekonomije - navedeno je u dokumentu.  

Istaknuto je i da nova tehnološka rešenja potencijalno mogu da ublaže posledice klimatskih promena i bolesti, ali i da mogu da budu novi izvori napetosti.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Adam

09.04.2021 20:28

Za virus gripa 150 godina traže neuspešno lek. I za virus korone će biti isto tako. Svake godine vakcinacija i po 2 puta po dve vakcine.