Deklaracija prijateljstva sa južnim susedom: Tramp ubedio Meksiko da plati izgradnju zida?!

Autor:

Svet

09.07.2020

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi sastanak predsednika SAD i Meksika Donalda Trampa i Andresa Manuela Lopeza u Beloj kući protekao je u srdačnoj atmosferi, uz pohvale i reči međusobnog poštovanja, uprkos tome što je u bilateralnim odnosima donedavno bilo tenzija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Odnosi između SAD i Meksika nikad nisu bili bliži - rekao je Tramp u ružičnjaku Bele kuće pre nego što su dvojica lidera potpisala zajedničku deklaraciju koja "priznaje dostignuća dve zemlje u pravcu obnovljenog i osnaženog partnerstva".

Američki predsednik poručio je da su dve zemlje posvećene "zajedničkoj budućnosti prosperiteta, bezbednosti i harmonije" i našalio se da su predsednici napravili "sjajan odnos... možda uprkos svemu".

- Ono što najviše cenim jeste to što nikad niste pokušali da nam nametnete nešto što krši ili šteti našem suverenitetu. Nikad niste pokušali da nas tretirate kao koloniju. Ovde sam da kažem građanima SAD da nas je vaš predsednik tretirao s poštovanjem - rekao je Obrador Trampu.

724 kilometara biće dugačak kompletni zid, vredan nekoliko milijardi dolara

Uoči sastanka se očekivalo da će izgradnja zida na granici SAD i Meksika od 724 kilometra, vrednog nekoliko milijardi dolara, koji je Tramp proglasio jednim od ključnih pitanja i dugo je obećavao da će Meksiko platiti sve troškove, biti jedna od glavnih tema. Trampova portparolka Kejli Makenani nije mogla da potvrdi da li su predsednici razgovarali o zidu, rekavši da to nije bila tema dok je ona bila u prostoriji, pre nego što su Tramp i Obrador nastavili sastanak bez nje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bela kuća, Vašington

Bela kuća je saopštila da je meksička delegacija, uključujući predsednika, testirana na koronavirus pre sastanka sa Trampom. On se nije rukovao s Obradorom, ali nisu nosili i maske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading