U RUMI ODRŽAN MEĐUNARODNI SKUP O TRANSPLANTACIJI ORGANA POVODOM NACIONALNOG DANA DONORA

Autor:

Svet

05.06.2023

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pacijenata sve više, organa sve manje

U RUMI ODRŽAN MEĐUNARODNI SKUP O TRANSPLANTACIJI ORGANA POVODOM NACIONALNOG DANA DONORA

Foto: pixabay.com

FOTO: Ilustracija

Program transplantacija u Srbiji uspešno se sprovodi već 50 godina, međutim, 2022. bila je poražavajuća kada je reč o broju urađenih kadaveričnih operacija, rekli su iz Udruženja pacijenata Zajedno za novi život. Povodom Nacionalnog dana donora, koji se u Srbiji obeležava 6. juna, anesteziolog i koordinator za transplantaciju Urgentnog centra Univerzitetskog klinčkog centra Srbije Saša Knežević ocenio je za Tanjug da je sve više pacijenata kojima je potreban organ, a sve manje potencijalnih donora.

- Potencijalni donor ne može da bude svako jer mi imamo dosta pridruženih oboljenja, kardiovaskularnih, bubrežnih, dijabetesa... I kada pacijenti dožive moždanu smrt, oni ne mogu biti donori. S druge strane, mi smo dosta stara nacija u Evropi i sve je manje potencijalnih donora, a sve više pacijenata kojima treba organ. Prošla godina je bila poražavajuća što se tiče transplantacija, dotakli smo dno evropske lestvice - kazao je Knežević.

Predsednik Udruženja pacijenata Mladen Todić ocenio je 2023. kao obećavajuću kada je reč o broju urađenih kadaveričnih transplantacija.

- Ako uporedimo s prethodnom, kada smo imali samo dve, ove godine već imamo 13 operacija, a to je i dalje nedovoljno za 2.000 ljudi koji čekaju na novi organ. Ipak, nadamo se da će se taj broj operacija utrostručiti do kraja godine - rekao je Todić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading