SVE JE ISTO SAMO KOGA/ČEGA NEMA: Može li odbojkaška reprezentacija Srbije da povrati stari sjaj (VIDEO)

Autor:

Sport

25.10.2021

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovih dana smo svedoci previranja na raznim selektorskim pozicijama. Tako je, doskorašnji selektor muške selekcije Srbije sa kojom je osvojio i zlatnu medalju na prvenstvu Evrope, Slobodan Boba Kovač lišen pomenuti funkcije.

Republika

Foto: YoutubePrintscreen

Reprezentacija Jugoslavije 2000.

Ubrzo nakon otkaza, Kovač se oglasio i zamerio čelnicima Odbojkaškog saveza Srbije što je za takvu njihovu odluku saznao od igrača, ali mu je ubrzo stigao odgovor od predsednika saveza Zorana Gajića.

I dok se ova neprijatna situacija nastavlja, kao naslednik Kovača na klupi Srbije, sve glasnije se spominje iskusni stručnjak i nekadašnji reprezentativac Slobodan Boškan.  

Ono što je svakao tema za razmišljanje poslednjih nekoliko nedelja, tačnije od završetka prvenstva Evrope u kojoj je Srbija zauzela četvrto mesto, je "zašto odbojkaška reprezentacija više ne beleži tako velike rezultate kao nekada"?

Podsetimo se, upravo ova tri imena, Srbiji su poznata još iz perioda zlatne genereacije ovdašnje odbojke.

U preiodu od 1995. do 2001. godine reprezentaciju tadašnje Jugoslavije sa klupe je predvodio upravao Gajić dok reprezentativci bili i Slobodan Kovač i Slobodan Boškan. 

Muška odbojkaška reprezentacija tadašnje SR Jugoslavije osvojila je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine zlatnu medalju, pošto je u finalu pobedila “zborna komandu” - Rusiju u tri seta – 25:22, 25:22, 25:20.
 

Bila je to kruna fantastičnog uspona tada srpsko-crnogorske odbojke, kojoj je bilo potrebno samo pet i po godina da od anonimne reprezentacije, koja nije imala visok rejting ni u Evropi, dođe do naslova olimpijskog pobednika.

Sjajan uspeh jugoslovenske odbojke započeo je 1995. godine, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a okončan je trijumfom na Olimpijskim igrama u Sidneju.

U tom periodu osvojeno je čak šest medalja – pored titule olimpijskog šampiona, naši odbojkaši su na Igrama u Atlanti 1996. godine osvojili treće mesto.

Vicešampioni sveta postali su na Svetskom prvenstvu u Japanu 1998. godine, a nosioci srebrne medalje na Evropskom prvenstvu bili su 1997. godine. Dva puta su bili treći u Evropi – 1995. i 1999. godine.

Prvi uspeh na međunarodnoj sceni u Atini 1995. godine ostvarila je generacija Nikole i Vladimira-Vanje Grbića, Dejana Brđovića, Žarka Petrovića, Željka Tanaskovića, Strahinje Kozića i Slobodana Kovača.

Pet godina kasnije u Sidneju, braći Grbić pridružili su se Goran Vujević, Andrija Gerić, Đula Mešter, Ivan Miljković, Veljko Petković i Vasa Mijić.

Iako su do sada stručni štab reprezentaciji činili manje-više ista ova imena, niko nije uspeo da sa Srbijom veže takve uspehe kao tih godina. 

Ko god da dođe nakon Sloboda Kovača na mesto selektora, svakako će imati težak zadak jer će od se od njega i njegove čete mnogo očekivati. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Anđela

25.10.2021 15:23

Ko god da dođe nakon Sloboda Kovača na mesto selektora, svakako će imati težak zadak jer će od se od njega i njegove čete očekivati samo medalje. Oni smatraju da je osvojeno 4. mesto u svetu neuspeh.