CRTICE IZ FUDBALSKE ISTORIJE: Sećanje na vreme kada je Bora Pampur pronosio slavu Rusne na terenima Nišavskog okruga!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

17.12.2023

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pobeda iz Rusne, tim kojeg više nema...

CRTICE IZ FUDBALSKE ISTORIJE: Sećanje na vreme kada je Bora Pampur pronosio slavu Rusne na terenima Nišavskog okruga!

Foto: Privatna arhiva

Rusna, naseljeno mesto u Opštini Doljevac, danas ima jedva oko pet stotina stanovnika, a interesantno je napomenuti da svoje ime nije menjalo punih pet vekova, s obzirom da se prvi put pominje u turskom popisu niške nahije iz 1516. godine, upravo pod nazivom koje i danas nosi.

 

Četiri veka nakon prvih pisanih tragova, Rusna je postala poznata i po Fudbalskom klubu Pobeda koje je više od sedam decenija predstavljalo mesto okupljanja i mladih i starih, ali prevashodno svih onih kojima je fudbalska igra u srcu.

Početkom oktobra 1944. godine započeta je operacija oslobođenja grada Niša, a već četrnaestog dana meseca oktobra Niš i okolina su oslobođeni. Vrlo brzo nakon toga u Rusni je otvorena prva škola, a nedugo zatim i Sokolsko društvo koje je imalo planinarsku, dramsku i sportsku sekciju. Upravo navedeno smatra se i prvom naznakom formiranja fudbalskog kolektiva koje se konačno dogodilo 1948. godine.

Jedan od onih koji su obeležili ekipu Pobedem ali i fudbal u Rusni, svkako je Bora Stojanović, među ljubiteljima najvažnije sporedne stvari poznat kao Bora Pampur.

 

Bora je rođen 1945. godine u Rusni gde je i načinio svoje prve fudbalske korake, a kasnije i izrastao u vrhunskog fudbalera. Mnogi svedoci tog doba posebno ističu da je bio izuzetan čovek, drug i prijatelj, ali i da je na terenu bio čvrst i autoritativan čime je bio poštovan i od saigrača, ali i protivnika na terenu, sudija i sportskih radnika.

Legenda fudbala u Rusni bio je svedok svoh ostvarenja kluba i predvodnik mnogobrojnih generacija s obzirom da je sa "bubamarom" drugovao do svoje pedesete godine života.

I pored činjenice da popularni Bora Pampur više nije sa nama, njegovim stopama su krenuli i potomci Stefan i Jovana. Stefan Stojanović je dugi niz godina bio nezamenljivi član kluba iz Rusne, dok je Jovana Stojanović svoje fudbalsko umeće pokazala i na velikoj sceni u dresu Crvene zvezde sa kojom je stigla i do sada jedinog trofeja u klupskoj istoriji, pehara u okviru nacionalnog kup takmičenja, a istovremeno je dugi niz godina bila i reprezentativka Srbije kako u fudbalu, tako i u futsalu.

 

Na veliku žalost kako stanovnika Rusne, ali i ljubitelja fudbala u celokupnmom Nišavskom okrugu, ekipa Pobede je usled finansijskih poteškoća, početkom septembra meseca odustala od takmičenja u okviru Nišavske okružne lige.

Ostaje nada da će se neki novi zaljubljenici u fudbalsku igru, okupiti i ponovo pokrenuti klub koji je na fudbalskoj mapi Srbije egzistirao punih sedam i po decenija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading