DA SE NE ZABORAVI: Šta se događa sa zrenjaninskim fudbalom? Sećanje na neka lepša i bolja vremena! (FOTO, VIDEO)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

13.12.2022

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedanaesti dan meseca decembra 2005. godine bio je samo jedan od uobičajnih zimskih dana...

DA SE NE ZABORAVI: Šta se događa sa zrenjaninskim fudbalom? Sećanje na neka lepša i bolja vremena! (FOTO, VIDEO)

Foto: FK Proleter Zrenjanin

Upravo tog dana, nakon nepunih šest decenija egzistiranja, sa srpske fudbalske mape nestao je klub koji je na poseban način obeležio i jedan period najvažnije sporedne stvari na svetu i na području nekadašnje velike Jugoslavije.

 
- Sećanje na zrenjaninski Proleter:

Fuzijom Obilića, Radničkog, Železničara i Borca, 27. juna 1947. godine formiran je Fudbalski klub Proleter iz Zrenjanina. Klub je uglavnom egzistirao u nižim ligama ondašnje Jugoslavij, ali je u tri navrata uspevao i da se domogne elitnog ranga velike države. Član Prve lige SFR Jugoslavije bio je u tri navrata, od 1967. do 1969, od 1973. do 1975. i u sezoni 1990/91. Upravo u toj, poslednjoj sezoni postojanja jedinstvenog takmičenja na prostoru od Triglava do Đevđelije, Proleter je ostvario i do tada najveći klupski uspeh. Zrenjaninci su sezonu okončali na deobi četvrte i pete pozicije zajedno sa banjalučkim Borcem, a ispred njih nalazila se samo trojka jugoslovenskih fudbalskih velikana Crvena zvezda, Dinamo iz Zagreba i Partizan, dok je poslednji član "velike četvorke", ekipa splitskog Hajduka sa šeste pozicije gledala u leđa fudbalerima sa "Karađorđevog parka".

 

 

Leta 1997. godine Proleter je izašao i na međunarodnu scenu. Kao predstavnici SR Jugoslavije učestvovali su u Intertoto kupu u kojem su u okviru grupne faze savladali Makabi iz Haife rezultatom 4:0, protiv slovenačkog Publikuma iz Celja su remizirali 0:0, dok su poraze rezultatom 0:1 doživeli u duelima sa ruskom Lokomotivom iz Nižnjeg Novgoroda i turske Antalijspor.

Nakon izlaska na Evro scenu započeli su i problemi koji su kulminirali već pomenutog decembra 2005. godine, kada je usled finansijskih problema klub i zvanično prestao da postoji.

Foto: FK Proleter Zrenjanin

FK Proleter Zrenjanin

 

- FK Banat kao tračak nade opstanka:

Leta 2006. godine Proleterova škola fudbala fuzionisala se ekipom Budućnosti iz Banatskog dvora čime je nastala ekipa Banata koja je zaigrala na Proleterom "Karađorđevom parku". 

Banat je nastupao i u elitnom rangu domaćeg fudbala, ali je u avgustu 2016. godine doživeo sudbinu prethodnog kluba. Sezonu 2015/16 igrači Banata su okončali na psolednjoj poziciji Srpske lige Vojvodina, a već u avgustu obelodanjeno je da klub prestaje da postoji.

- FK Radnički Zrenjani jedini fudbalski kolektiv u gradu na Begeju:

Fudbalski klub Radnički iz Zrenjanina osnovan je maja 1919. godine, ali u svojoj jednovekovnoj istoriji nikaad nije uspevao da se domogne elitnog ranga srpskog i jugoslovenskog fudbala.

U aktuelnoj 2022/23 sezoni klub se takmiči u okviru Srpske lige Vojvodina, a prvi deo šampionata okončao je na poslednjoj 16. poziciji sa svega devet osvojenih bodova uz podatak koji je nezabeležen u istoriji kluba. Radnički tokom kompletne polusezone nij ostvario niti jedan trijumf na svojoj popularnoj "Skrobari".

 

 

Ono što mnogo više brine, jeste činjnica da klub nema rukovodeće organe i da finansiranje kluba nije redovno. Sve navedeno samo još više dovodi do strepnji da i treći zrenjaninski kolektiv može doživeti sudbine Proletera i Banata.

- Da li se nazire izlaz iz "mračnog tunela"?

Zrenjanin je neophodan kao centar srpskom fudbalu. Radovi na renoviranju zapuštenog "Karađorđevog parka" u poslednje vreme su intenzivirani, a plan je da stadion optimalne uslove za korišćenje dobije polovinom 2024. godine. Prema očekivanjima, Radnički bi mogao da se nakon tog datuma preseli na "Karađorđev park" uz nadu da bi taj momenat mogao značiti i prekretnicu kada je zrenjaninski fudbal u pitanju,

Foto: FK Proleter Zrenjanin

Stadion "Karađorđev park" Zrenjanin

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading