Pred njom i najjači drhte: Dama u kopačkama koja preti da pomuti slavu muškim kolegama! (FOTO GALERIJA)

Autor:

Sport

06.10.2022

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ženski fudbal u Srbiji napreduje krupnim koracima.

Pred njom i najjači drhte: Dama u kopačkama koja preti da pomuti slavu muškim kolegama! (FOTO GALERIJA)

Foto: Boj na Prugovu

Ženska fudbalska reprezentacija Srbije na međunarodnoj sceni ostvaruje sv bolje rezultate, pa se slobodno može reći da nije daleko ni dan kada će se na nekom velikom takmičenju naći i naše fudbalerke. Sa druge strane subotički ŽFK Spartak redovni je član elitnog takmičenja kada je ženski klupski fudbal u pitanju, pa samim tim i ne čudi što se sve više devojčica opredeljuje da krene, upravo tim fudbalskim koracima.

 

Međutim i dalje nekako stidljivo kada je srpski fudbal u pitanju, u njmu se pojavljuju dame kao delioci pravde u najvažnijoj sporednoj igri na svetu. 

Jedna od onih koja planira da takvu situaciju oz korena promeni jeste Elena Živković aktuelna članica ŽFK Požarevac, ali i fudbaslki sudija od koje se mnogo očekuje u budućnosti.

Za portal Republika.rs Elena je govorila o svojim prvim koracima u fudbalskom svetu:

- Fudbalom se bavim od svoje osme godine. Prvo sam trenirala sam s dečacima, a zatim sam se sa deset godina priključila ženskom timu - započela je svoje pripovedanje Elena Živković i nastavila:

- Stalno sam igrala fudbal i u školi i van nje, pa je iz toga i izrasla ljubav prema ovom sportu i upravo je fudbal bio nešto što me je održavalo u pojedinim teškim životnim momentima. Kada je reč o suđenju, želja za bavljenjem njime pojavila se nakon razgovora sa drugaricom koja zajedno samnom trenira fudbal i čim smo dostigle potrebnu starosnu granicu, tj. napunile 16 godina krenule smo na sudijski kurs. Pohađale smo predavanja i položile sve testove potrebne za sticanje zvanja fudbalskog sudije.

 

Interesantno je čuti kako je Elena ranije gledala na fudbalske delioce pravde:

- Pre mi je sve to delovalo u stilu "ma kakav sudija, to je lako....", ali kad sam ja došla na mesto arbitara, okusila sam da je dosta teže suditi nego igrati. Nije mala stvar s dvojicom kolega kontrolisati 22 osobe na terenu, plus tehnički prostor i publiku koja je u nekim trenucima jako neugodna.

Kako se jedna devojka oseća u poslu koji se do nedavno smatrao isključivo muškim?

- Srećom nalazim se u savezu gde ima osam sudija koje su ženskog pola, a sude rame uz rame s muškarcima. Kolege su jako fine prema nama mladim sudijama, ukazuju nam uvek na greške i usmeravaju nas na pravi put, nikada nas ne gledaju kao "slabiji pol". Imala sam samo jedno neprijatno iskustvo kada me je kolega potcenio i rekao organizatoru turnira da neće suditi samnom. Mada se tako nešto nije dogodilo u prvenstvenim utakmicama.

Koliko dugo si već delilac pravde na fudbalskim utakmicama?

- Sudim već tačno godinu dana.

Kako fudbaleri gledaju na pojavu devojke na centru igrališta?

- Igrači u FSBO su više nego korektni i nije im čudno kada vide da žena sudi. Jedino gde sam imala neprijatno iskustvo jeste kada sam sudila kao glavni arbitar memorijalni kup, gde su bili igrači koji nastupaju u daleko višem rangu u odnosu na ligu koju ja sudim. Pojedini stariji igrači su govorili da idem da kuvam ručak, tražim momke, ali to čuti nije ništa novo. Kao po pravilu, kada rezultat nije po volji kriv je sudija. Ne obazirem se na takve reči, samo postupam po pravilima i duhu fudbalske igre. Kada su navijači u pitanju, ima neprijatnih situacija, ali primećujem da je i toga sve manje. Šta više, pojedincima je drago kada vide ženu kao arbitra u muškom fudbalu. Međutim, bez obzira na pol dobar sudija mora imati autoritet.

Kada je reč o fudbalkoj karijeri Elena je izjavila:

- Fudbal igram u ŽFK Požarevac. Od svoje desete godine sam član te ekipe.

 

Planovi za budućnost kada je u pitanju suđenje, ali i fudbal?

- Velika mi je želja da napredujem u suđenju, ali i kao fudbaler. Znam da će doći trenutak kada ću morati da se odlučim kojim ću putem krenuti. Najverovatnije biće to suđenje, jer mi je ono pomoglo da fudbal posmatram drugačijim očima, a zahvaljujući suđenju sam ga još više i zavolela.

Bilo je zanimljivo čuti i šta Elena radi kada nema prvenstvenih mečeva:

- Kada su takmičarske pauze, sudim turnire, a istovremeno to vreme koristim kako bih se konstantno usavršavala - zaključila je Elena Živković.

Elena Živković, devojka koja živi za fudbal i o kojoj će se tek pripovedati. Nemojte se začuditi ukoliko jednog dana zakuca i na vrata muškog superligaškog karavana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 


 

Komentari (0)

Loading