(VIDEO) VRATA PAKLA NA ZEMLJI: Evo i gde se nalaze!

Autor: b92.net

Razonoda

22.08.2018

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Darvaza gasni krater gori već pola veka, a geolozi ne znaju koliko dugo će on sagorevati i širiti se.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Darvaza gasni krater, smešten usred pustinje Karakum u Turkmenistanu, dubok je 30 metara i iz sebe isijava ogroman plamen zbog čega su ga prozvali Vrata pakla. 

Masivni rezervat prirodnog gasa gori skoro 50 godina, ali kako je nastao? 

U 1971. godini, grupa sovjetskih geologa otputovala je u Karakum pustinju u potrazi za naftom. Naišli su na krater i složili se da je to dobro mesto za bušenje, ali ubrzo zemlja ispod koje se nalazila oprema za bušenje je počela da se urušava i počela da emituje opasne gasove.

Da bi zaustavili gas i sprečili trovanje ljudi i životinja, geolozi su odlučili da zapale krater. Očekivali su da prirodni gas izgori za nekoliko nedelja. Skoro pola veka kasnije, ognjena provalija i dalje raste. 


Darvaza krater je možda bio najveći izvor prirodnog gasa na planeti. Umesto toga, postao je popularna destinacija za pustolove širom sveta koji žele da uživaju u pravom fenomenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading