(VIDEO) ŠOK PODACI IZ HITLEROVOG ŽIVOTA: Pronađena pisma koja otkrivaju dosad nepoznate detalje o nacističkom diktatoru!

Autor:

Razonoda

03.03.2021

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Otac Adolfa Hitlera bio je autoritativan čovek koji je tukao svog sina, a Hitlerova majka Klara imala je "borbeniji" karakter nego što je većina istoričara ranije pretpostavljala. To su opisi pomenuti u prvoj biografiji oca nacističkog diktatora Adolfa Hitlera "Hitlerov otac: Kako je sin postao diktator". Knjiga je zasnovana na ranije nepoznatim pismima pronađenim na tavanu austrijskog grada koje je sakupio istoričar Roman Sandgruber.

Foto: Tanjug/AP
Adolf Hitler

Zaključio je da je psihologija oca imala veliki uticaj na njegovog sina Adolfa.

Do sada je poznato malo izvora o Hitlerovom detinjstvu u pokrajini Gornja Austrija. Čak je i identitet njegovog dede po ocu i dalje tajna. Sandgruber, profesor istorije na Univerzitetu u Lincu, proučio je 31 pismo koje je napisao Hitlerov otac Alojz, rođen Šiklgruber. Alojz je bio samouki službenik koji je radio u carinskoj službi u Austro-Ugarskoj.

Kasnije je uzeo očuhovo ime.

Pisma su napisana početkom 1895. godine, kada je Adolf Hitler imao šest godina, i bila su upućena graditelju puteva Josefu Radlegeru. NJegov otac je u to vreme od Radlegera kupio farmu od oko 20 hektara u Hafeldu blizu Linca. Poduhvat je propao jer je Alojzu odbijen bankarski kredit, a dve godine kasnije imovina je prodata.

Nakon toga, Alojz i njegova porodica preselili su se u iznajmljeni stan u obližnjem gradu Lambach. Adolf Hitler rođen je u austrijskom gradu Braunau am In 1889. godine. Bio je sin Alojza i njegove treće i 23 godine mlađe supruge Klare Pocl, koja je ujedno bila i njegova rođaka.

Sandgruber je zaključio da je Hitler rano razvio antisemitske i nacionalističke ideje i osporio tvrdnje nekih istoričara da je Hitlerova mržnja prema Jevrejima nastala nakon što se preselio u Beč. Hitler se preselio u austrijsku prestonicu 1908. godine s ciljem da postane umetnik.

U pismima Hitlerov otac opširno opisuje porodične prilike i finansijske poteškoće. Sandgruber je rekao da su ga pisma primorala da preispita lik Klare Hitler koju često opisuju kao pokornu domaćicu. Alojz Hitler je prvobitno unajmio Klaru kada je imala 16 godina kao kućnu pomocćnicu. Klara je umrla od raka dojke 1907. Uprkos tvrdnjama da je majka bila protivnik Jevreja, nju je malo pre smrti lečio jevrejski lekar koji se kasnije preselio u Sjedinjene Države da bi izbegao nacistički režim. U pismu Radlegeru, Alojz je napisao: - Moja supruga uživa u poslu i razume ekonomiju domaćinstva, a ni ja nisam besposlen.

Sandgruber je za Špigl napisao da se mora preispitati uloga Klare u Hitlerovom detinjstvu.

Foto: Tanjug/AP
Adolf Hitler

- Klara Hitler često je prikazivana kao nežna domaćica. Previđa se da je ona bila i upravnik imanja i da je od njenog novca kupljena farma. Ono što Alojz piše baca na nju potpuno novo svetlo. Ali Alojz je imao jači uticaj na njihovog sina.

- Hitler u Majn Kampf-u piše: "Obožavao sam oca, ali voleo sam majku". Kakav otac takav sin - a otac Adolfa Hitlera bio je samouk i preambiciozan, piše austrijski istoričar. Sandgruber je rekao da je Alojz bio "zastrašujucće autoritativan" otac koji je često tukao svog sina i brutalno se odnosio prema svojoj ženi.

- Alojz je bio ambiciozna osoba koju je oblikovala činjenica da je rođen vanbračno i nije znao ko mu je otac -  napisao je Sandgruber. Radleger je čuvao pisma Hitlerovog oca koja su ostala na njegovom tavanu do pre pet godina. Pronašla ih je njegova praunuka koja ih je poslala Sandgruberu, piše Jutarnji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading