Idealna lokacija za porodični odmor: Divčibare oaza mira i lepote

Autor: T. Jovanović

Razonoda

01.07.2020

21:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Divčibare su jedna od srpskih planinskih turističkih destinacija koja je u usponu poslednjih nekoliko godina. One obuhvataju centralni deo planine Maljen i predstavljaju pravu prirodnu oazu sa prosečnih 1.000 metara nadmorske visine. Najviši vrh je Kraljev sto, sa 1.104 metra nadmorske visine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Širom Srbije, a i dalje, Divčibare su poznate kao vazdušna banja. Blagodeti i povoljan uticaj na ljudski organizam među prvima je zapazio knez Miloš Obrenović, koji je još početkom 19. veka otkupio Divčibare od turskog bega. Prve turiste u moderno vreme Divčibare su dočekale 1926, kada je napravljen i prvi hotel - kaže za Srpski telegraf Aleksa Savić, iz TO Valjeva.

Savić dodaje da je jedna od glavnih prednosti ove planine blizina Beograda i Vojvodine. Na Maljenu su dobro očuvane šume i ova planina je najsevernije stanište borovih šuma u Srbiji. Na Divčibarama je razvijen boravišni, zdravstveno-rekreativni, sportsko-rekreativni i izletnički turizam. Jedni od čestih gostiju ove destinacije su i deca školskog uzrasta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U poslednjih nekoliko godina dosta je urađeno na unapređenju same putne infrastrukture, novih hotelskih kapaciteta i obogaćivanju same turističke ponude. Obeležene su pešačke i biciklističke staze uz nezaboravne vidikovce, za koje se ne zna da li su lepši u zoru ili pred sumrak. Vidikovce Golubac, Paljba, Ljuti krš i Crni vrh, svakako, ne bi trebalo zaobići.

Ova planina je najsevernije stanište borovih šuma u Srbiji

- Uskoro počinje izgradnja etno-tržnice u samom centru Divčibara, koju finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. U planu su i projekti za uređenje vidikovaca - dodaje Savić.

Ljubitelji prirode treba da znaju da su na Divčibarama četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir. Oni su dostupni samo planinarima u kondiciji. Najinteresantnija je reka Manastirica, koja pravi predivan vodopad visok oko 20 metara, a meštani ga zovu Skakalo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Vode Crne reke teku preko stena koje su skoro crne boje, kroz tamnu šumu, pa sa pravom nosi naziv Crna reka. Posebna atrakcija ove planinske rečice su vodopadi, koji su visine od pet do 10 metara - kaže naš sagovornik.

Iz ovih razloga Divčibare iz godine u godinu posećuje sve više turista širom Srbije, a sporadično i gosti sa strane.

Dođite na vikend ili duži odmor i uživajte na svežem planinskom vazduhu u društvu prijatelja ili porodice. Prijaće vam beg od svakodnevice, daleko od gradske vreve, u samo srce prirode Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading