RAZREŠENA VELIKA DILEMA NA ODMORU: Ovoliki bakšiš je poželjno ostavljati u restoranu, NI DINAR MANJE!

Autor:

Razonoda

16.08.2023

14:00 >> 14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka zemlja koju posećujete ima svoju kulturu i navike lokalnog stanovništva. Jedno je sigurno - napojnice je poželjno uvek ostaviti i to taman onoliko koliko treba. Ako ostavite premalo, možete uvrediti konobara, a ako ste velikodušni, možda ćete se zbog toga vi posle osećati loše.

RAZREŠENA VELIKA DILEMA NA ODMORU: Ovoliki bakšiš je poželjno ostavljati u restoranu, NI DINAR MANJE!

Foto: pixabay.com

Univerzalno pravilo ne postoji, ali svuda se od vas očekuje da budete korektni

Kada prvi put putujete u neku zemlju, nije loše da se informišete i o tome kakva kultura vlada u restoranima. Preciznije, kako je poželjno ophoditi se prema zaposlenima i kakav bakšiš treba ostaviti.

Da li je pet ili 10 odsto iznosa računa dovoljno ostaviti na stolu, varira od zemlje do zemlje. Ali od turiste do turiste. Pošto ima onih koji jednostavno nemaju tu kulturu nagrađivanja konobara, a ima i onih koji su nezadovoljni uslugom pa demonstrativno gledaju da što upadljivije odu bez dodatnog datog novca.

Rezultati su pokazali da u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj lokalci, po pravilu, najverovatnije dodaju 10 odsto iznosa na račun. Međutim, Francuzi, Italijani i Španci ostavljaju samo pet odsto napojnice.

Republika

Foto: pixabay.com

Visina napojnice varira od zemlje do zemlje

 

Negde se, na primer u Japanu, napojnice uopšte ne ostavljaju. S druge strane, ako je u Americi ne ostaviti, verovatno će smatrati da ste malo zbunjena osoba na licu mesta.

Davanje napojnica na putovanju jeste minsko polje. Kao i kada pozovete majstora da vam nešto popravi u kući, doživite mali nervni slom kad vam na kraju kaže “daj šta daš”. Tada po nepisanom pravilu date ili premalo pa se uvredi, ili previše pa se vi osećate loše kad ode, piše Magični kompas.

Isto je i sa restoranima u inostranstvu. Ako pogrešite, rizikujete da navučete gnev ne samo osoblja nego i drugih gostiju koji će vas možda krišom snimati za društvene mreže pa u nekoj varijanti baš vaš lice postane sinonim za škrtost.

Davanje napojnice prilično je komplikovano, ali jedan od načina da se zaključi koji je iznos prikladan jeste da saznate informaciju koliko lokalno stanovništvo ostavlja. Tada krenite njihovim putem. To je najsigurniji način da obe strane u restoranu budu zadovoljne.

Što se putovanja po Evropi tiče, ostavlja se u principu 10 odsto od računa. Nemci prednjače po velikodušnosti, mada su i Britanci sve šire ruke u poslednje vreme. Skandinavci i Švajcarci su najveće škrtice i jedva da ostave koji novčić konobaru.

Ono što je najinteresantnije u restoranima kada je bakšiš u pitanju, odnosi se na Amerikance.

Oni će ostaviti napojnicu i to od čak 20 odsto od računa jer im je to prosto kultura ponašanja u restoranu, a uradiće to čak i ako nisu zadovoljni uslugom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojvotkinja Tolstoj

16.08.2023 14:35

Ne razumem - a je l konobari/ce imaju platu (zaposleni su, valjda?), pa "gosti" treba da ponesu pare i za to... O, NE VALJA "PARADAJZ-TURIZAM" A NE VALJA NI - MITO... Meni je ovo mito... Ne poznaješ nekog, a "častiš" jer je servirao... prineo čašu... ČEKAJ : USTAĆU SAMA, PA ĆU SE POSLUŠATI...KAKO DRUGAČIJE...HA