DA LI ĆE NAM ODMOR U SEPTEMBRU PROPASTI? Korona ugrožava PUTOVANJA: Evo kakva je situacija u omiljenim letovalištima Srba

Autor: Republika

Razonoda

15.08.2021

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni koji su uplatili letovanje za avgust i septembar zabrinuti su da li će moći da odu na planirani odmor jer se korona ponovo razbuktala.

Foto: pixabay.com

Foto:Ilustracija

Mesta za paniku nema, ali realnost opominje i na takvu mogućnost s obzirom da broj zaraženih koronom raste, i kod nas i u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji... U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA) kažu da za sada nema mesta za brigu kada je u pitanju letnji odmor do kraja ovog meseca i veruju da će tako biti i u septembru.

U ovom trenutku avgust je pun, mali broj neprodatih kapaciteta je samo ostao. Septembar se već prodaje i ne vidimo bojazan kod putnika da se aranžmani neće realizovati. Lično sam obišao tri, četiri destinacije u zadnje vreme, imam informacije i video sam na licu mesta da nijedna od tih turističkih zemalja neće uvoditi nikakve restriktivne mere za putnike i svoje goste. Tu mislim pre svega na Grčku, Tursku, Egipat, Albaniju i Crnu Goru. Destinacije koje pominjemo do 1. oktobra ne misle da vrše nikakve promene - kaže Milan Lainović, potpredsednik JUTA.

Prema njegovim rečima vidi se blagi porast zaraženih korona virusom, ali do sada nije bilo informacije da su se, recimo u Egiptu ili u Turskoj i drugim zemljama, naši turisti zarazili zbog čega bi morali da ostanu na lečenju i u karantinu.

- Brojke koje se sada pojavljuju su evidentno na osnovu velikog broja testiranih ljudi. U svakom slučaju, možemo reći da je u ovom trenutku stanje vrlo stabilno. Ljudi putuju, putevi su prepuni turista koji se kreću ka raznim destinacijama, kako sopstvenim prevozom, autobusima, tako i avionom – kaže Lainović.

Kada su u pitanju restriktivne mere koje bi mogle da budu na snazi, Lainović poručuje da niko ne pominje pooštravanje kao opciju i ne vidi uopšte mogućnost da bi to moglo da se desi u narednom periodu.

- Vreme će ipak pokazati realno stanje stvari, u narednih 20 – tak dana sigurno neće biti restriktivnih mere, ali šta će biti dalje to stvarno u ovom trenutku nije poznato.

Foto: www.profimedia.rs

 

Grčka

Korona situacija: Broj zaraženih oscilira između 2.000 i 3.500 na dnevnom nivou, ali treba uzeti u obzir da Grci mnogo više testiraju, te imaju tri-četiri odsto pozitivnih. Grčka je trenutno u braon korona zoni, a pored Atine najviše zaraženih ima na Kritu.

Ulazak u zemlju: Svi putnici koji dolaze u Grčku moraju da popune elektronski PLF obrazac, a za ulazak je neophodna potvrda o vakcinaciji barem 14 dana pre dolaska (priznaju se sve vakcine koje su u upotrebi u Srbiji), negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrda o preležanom kovid-19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana. Na granici je moguće nasumično brzo testiranje.

Mere: U Grčkoj su pooštrene mere, pa je za ulazak u zatvorene delove restorana i kafića neophodna potvrda o vakcinaciji ili negativan test, baš kao i za putovanje trajektom do i od ostrva. Priznaju se i brzi testovi koji se mogu obaviti neposredno pre ukrcavanja na trajekt. Strože mere sa policijskim časom i zabranjenom muzikom po kafićima uvedene su na Zakintosu i delu Krita.

Foto: pixabay.com

 

Crna Gora

Korona situacija: Poslednjih nedelja beleži se drastičan porast broja zaraženih, Crna Gora trenutno ima više od 350 zaraženih na 100.000 građana, sa tendencijom daljeg rasta. Poslednjih dana registrovano je po 300 novih slučajeva na dan, što bi bilo kao da u Srbiji imamo 3.000. Između 15 i 20 odsto zaraženih bili su turisti.

Ulazak u zemlju: Državljani Srbije mogu da ulaze u Crnu Goru bez potvrda o vakcinaciji ili PCR testova, a za boravke do 30 dana dovoljna im je samo lična karta.

Mere: Crnogorci su nedavno pooštrili mere pa je, teoretski, za boravak u diskotekama i sličnim zatvorenim klubovima potrebna potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR ili brzi test, odnosno tzv. kovid propusnica. Međutim, prema pričama turista, ovo se u praksi i ne sprovodi. Ova mera oročena je do 20. avgusta, ali bi mogla da bude produžena ili čak i pooštrena.

Foto: youtube.com/Triprabbits Travel

 

Hrvatska

Korona situacija: S obzirom da trenutno imaju više od milion turista u zemlji, korona situacija je prilično povoljna. Hrvatska ima prosek od 65-70 zaraženih na 100.000 građana i nalazi se u crveno-ljubičastoj korona zoni. Međutim, Austrijanci su se nedavno žalili da im se iz Hrvatske vratio veliki broj zaraženih turista, prenosi Blic.

Ulazak u zemlju: Naši građani mogu da uđu u Hrvatsku uz potvrdu o vakcinaciji koja nije starija od 210 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana (priznaju se sve vakcine), negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sata, potvrdu o preboljenom virusu kovid-19 pri čemu je test napravljen unazad 210 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja ne moraju da imaju nikakve potvrde.

Mere: I u većem delu Hrvatske su pooštrene mere, pa je ulaz u diskoteke i slična druga zatvorena mesta na kojima se okuplja veći broj gostiju dozvoljen samo vakcinisanima ili onima sa negativnim testovima.

Foto: Pixabay

 

Kipar

Korona situacija: Kipar je uz Španiju turistička zemlja sa najviše zaraženih u Evropi. Ipak, posle eksplozije korone tokom jula, situacija je počela polako da se smiruje i trenutno imaju oko 650 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Ulazak u zemlju: Državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Kipar uz obavezu da se elektronski popuni propusnica najranije 48 sati pre leta.

Mere: Navedena propusnica će turistima koristiti za kretanje na Kipru, tzv. “bezbedonosni pasoš”, ali samo u prvih sedam dana boravka na Kipru. Nakon toga, svi koji nemaju sertifikat o vakcinaciji, dužni su da rade PCR ili brzi test na svaka tri dana.

Foto: Privatna arhiva

 

Albanija

Korona situacija: I u Albaniji je počeo lagan rast broja zaraženih, trenutno su na oko 20-25 zaraženih na 100.000 stanovnika, iz zelene su se preselili u žutu korona zonu.

Ulazak u zemlju: Državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test, niti se izriče mera karantina.

Foto: Privatna arhiva

 

Turska

Korona situacija: Broj zaraženih raste nedeljama unazad, Turska je trenutno u braon korona zoni sa prosekom od 340 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Ulazak u zemlju: Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji ili sa potvrdom da je u poslednjih šest meseci preležan kovid-19. Ako lice ne poseduje jedan od ova dva dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednja 72 sata ili negativan antigenski test star do 48 sati. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test. Na svim graničnim prelazima se vrše nasumična PCR testiranja.

Mere: U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati i dobija se HES KOD. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Foto: youtube.com/BALKAN MEDIA HD

 

Španija

Korona situacija: U poslednjih mesec dana došlo je do eksplozije korone na Pirinenjima, a situacija je počela polako da se smiruje početkom avgusta. Španci trenutno imaju oko 670 zaraženih na 100.000 građana i nalaze se u tamno sivoj korona zoni.

Ulazak u zemlju: Naši građani koji putuju direktnim letom mogu da uđu u Španiju samo sa QR kodom, koji mogu dobiti putem sledećeg linka www.spth.gob.es. Ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju i tranzitiraju kroz treću zemlju, obavezno je da provere uslove tranzitiranja kroz tu zemlju.

Foto: Republika

 

Egipat

Korona situacija: Za razliku od Tunisa, Egipat trenutno ima veoma povoljnu situaciju sa manje od 100 zaraženih na dnevnom nivou, a radi se o zemlji od 100 miliona stanovnika.

Ulazak u zemlju: Naši turisti mogu da uđu u Egipat. Za lica koja su revakcinisana (dozvoljene su sve vakcine koje su kod nas u upotrebi) nije neophodan PCR test, već je potrebno posedovati sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom.

Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading