BIĆETE PREVARENI! Ovih pet stvari ne pretražujte na Guglu!

Autor:

Razonoda

25.08.2022

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Internetske prevare su sve češće, a mnoge od njih je prilično lako prepoznati.

BIĆETE PREVARENI! Ovih pet stvari ne pretražujte na Guglu!

Foto: Pixabay

Možda smatrate da ste jako dobri u prepoznavanju onlajn prevara, ali znate li da njih možete naići čak i kad na Guglu pretražujete neke poprilično obične stvari?

Ovo su neke od stvari koje nikada ne bi trebalo pretraživati na Guglu ako ne želite da naiđete na prevaru, piše Kim Komando, a prenosi N1.

Broj korisničke službe

Pronaći broj korisničke službe neke veće kompanije nekada baš i nije jednostavan zadatak. Kada je reč o velikim svetskim kompanijama, to postaje još teže, a većina ih zapravo pruža korisničku podršku putem chata na svojim službenim stranicama.

Ne bi trebalo putem Gugla tražiti brojeve korisničkih službi jer čak i oni top rezultati vas mogu odvesti do lažnih telefonskih brojeva. Ako ih pozovete, mogu vas tražiti poverljive lične podatke.

Takođe, u traganju za brojem korisničke službe možete naići na zlonamjerne linkove koje mogu zaraziti vaš uređaj. Kada vam treba broj korisničke službe, tražite ga samo na službenoj stranici kompanije.

Tehnička podrška

Kada se pojave problemi s elektronikom, možda ćete pretraživati Guglu kako bi našli kontakt tehničke podrške koja može rešiti vaš problem. Pri tome možete kliknuti na neki od prvih rezultata koje vam Gugl ponudi, a to može dodatno pogoršati vaše probleme.

Republika

Foto: Pixabay

Google, Ilustracija

 

Naime, prevaranti su vešti u kreiranju lažnih veb stranica koje na prvi pogled izgledaju sasvim legitimno. Tražiće od vas neke lične podatke, a mogu vas tražiti i da unapred platite popravku, a zapravo neće popraviti ništa te ćete samo ostati bez novca.

Finansijske usluge i aplikacije

Zahvaljujući internetu, ne moramo ni napustiti svoj dom kada želimo da platimo neku uslugu. Ipak, pri tome treba biti oprezan jer svoje finansije možete izložiti određenim rizicima.

Sve je više aplikacija koje nude jednostavno plaćanje usluga, ali s time je i veći rizik od mogućih prevara pa budite jako pažljivi čije usluge koristite, koje aplikacije za plaćanje koristite, kome dajete poverljive podatke i pobrinite se da uvek koristite samo službene stranice i aplikacije.

Aplikacije

Danas gotovo da postoji aplikacija za sve što nam treba, ali nisu sve aplikacije bezbedne. Ako preuzmete aplikaciju s nekog neproverenog izvora, vaš uređaj može biti izložen zlonamernim softverima.

Dakle, aplikacije uvek preuzimajte s proverenih stranica kao što su Apple Store i Google Play Store.

Kuponi

Republika

Foto: Pixabay

Google, Ilustracija

 

Svi želimo da uštedimo novac, naročito sada kad sve poskupljuje, a kuponi su jedan od načina koji nam mogu pomoći u tome. Ali, ne bi na Guglu trebalo tražiti kodove.

Ako na internetu vidite kupon koji nudi 50% popusta ili čak i više, i kliknete na to, možete biti preusmereni na lažnu stranicu koja može od vas tražiti lične informacije u zamenu za kupon. To je alarm koji bi trebalo da vas upozori da nešto nije u redu.

Ako želite popust, uvek pogledajte službene stranice za robe i usluge koje vas zanimaju kako biste proverili postoje li neke promotivne akcije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading