ZABRANJUJE SE PRODAJA AUTOMOBILA NA DIZEL DO 2035: Ove godine ostvaren rekord

Autor:

Razonoda

17.11.2022

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ukupan broj potpisnika te deklaracije sada iznosi 214, u odnosu na 130 godinu dana ranije.

ZABRANJUJE SE PRODAJA AUTOMOBILA NA DIZEL DO 2035: Ove godine ostvaren rekord

Foto: pixabay.com

Francuska i Španija su se pridružile inicijativi da se prodaja vozila s benzinskim i dizelskim pogonom zabrani nakon 2035. - pet godina ranije nego što je to predviđao prethodni plan.

Ove dve zemlje svoje su obećanje dale na razgovorima o klimi COP27 u egipatskom gradu Šarm el Šeiku. Francuska i Španija tako su se našle u grupi novih potpisnika Deklaracije o vozilima s nultom emisijom (ZEVD), pokrenute na prošlogodišnjoj konferenciji u Glazgovu.

Potpisnici - među kojima se nalaze države, lokalne zajednice i kompanije - obavezali su se na 100 odsto prodaju vozila s nultom emisijom do 2035. na vodećim tržištima i do 2040. širom sveta.

Ukupan broj potpisnika te deklaracije sada iznosi 214, u odnosu na 130 godinu dana ranije.

Ubuduće će ZEVD nadzirati nova grupa, Koalicija za ubrzavanje do nule, čiji je cilj pomoći potpisnicima da sprovedu svoje obaveze.

Kreatori politike žele smanjiti ili eliminisati emisije gasova iz automobila, kamiona i drugih oblika prevoza. Vazduhoplovstvo i brodarstvo teže je dekarbonisati, ali tehnologija niske emisije za manja vozila dobro je uspostavljena i brzo se širi.

Podaci koje je objavio Blumberg pokazuju da će 2022. biti rekordna godina za prodaju vozila s nultom emisijom, pri čemu će električna vozila činiti 13,2 posto ukupne prodaje u prvoj polovini godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading