DRAMATIČNO UPOZORENJE STRUČNJAKA ZA BEZBEDNOST: Ko letuje u Turskoj stavlja glavu u torbu

Autor:

Razonoda

24.02.2018

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i prethodne tri godine, pred još jednu letnju sezonu bezbednjaci upozoravaju nikako ne letovati u Turskoj! I posle skoro dve godine od pokušaja državnog udara u ovoj zemlji, bezbednosna situacija je konstantno loša, pretnja od Islamske države je uvek prisutna, a Turska je otvoreno ušla u rat u Siriji. Takođe, hoteli i aerodromi su idealna meta napada svuda u svetu, a posebno u Turskoj, zbog čega bi turisti trebalo da zaobilaze ovu destinaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Letujete u turskoj na sopstvenu odgovornost

Stručnjak za bezbednost Božidar Spasić, kaže da kada bi se bezbednjaci pitali, bila bi uvedena zabrana putovanja u tu zemlju.

- Tursku bi trebalo zaobilaziti u širokom luku. Svuda se situacija koliko, toliko smirila, u Tunisu, Egiptu, ali se u Turskoj već nekoliko godina ne smiruje. Taj predeo između Turske, Sirije, Iraka i Jordana i ostalih zemalja smatra se jednom zonom crvenih linija u koju se nikako ne preporučuje da se ide. Amerikanci stalno izdaju upozorenja svojim građanima da ne idu u Tursku, pa bi i naša diplomatija trebalo da uradi nešto u tom smislu. Tako su i prošlog meseca dali upozorenje da ne dolaze na Kosovo zbog opasnosti od terorističkog napada, pa se desio atentat na Ivanovića. Očigledno da raspolažu operativnim podacima – ističe Spasić.

On navodi da je posebna opasnost jer su Kurdi skloni izvođenju terorističkih akcija i izvan zona ratnih operacija, te da se u ovom slučaju one mogu izvoditi po dubini turske teritorije.

- Takođe, migranstska kriza je trenutno u zatišju pa je i manje terorističkih napada, međutim čim se otvore neki kanali, oni će krenuti u akciju, a Turska im je realno najbliža. Znam da će mnogi reći, ma vi nas samo plašite, ali teroristički napadi su po definiciji takvi da se dešavaju kad se najmanje nadate – upozorava Spasić i dodaje da ako već planirate Tursku, birate destinacije bliže granici sa Grčkom.

Da bi trebalo da za letovanje izaberete neku drugu destinaciju smatra i Darko Trifunović sa fakulteta za bezbednost.

- Mogao bih da nabrojim makar deset razloga zbog kojih bi Tursku trebalo izbegavati. Postojanje mreže islamskih fundamentalista, uz to na tom prostoru ordiniraju različite grupe terorista, jer svi znamo da Turska predstavlja jedna vrata za centralnu Aziju, a i imaju istoriju terorističkih napada, koji su sve intenzivniji poslednjih godina. Turska je upletena u mnoge sumnjive operacije u tom regionu i kao takva apsolutno može biti na meti i džihadista i organizovanih kriminalnih, a uz sve to Turska je u preseku sukoba velikih sila. Moje mišljenje je da u Tursku ne treba ići i mada znam da to neće odvratiti turiste, posle bar ne mogu reći da nisu bili upozoreni – kaže Trifunović.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading