Čije državljanstvo dobija beba ako se rodi u avionu? Najveća misterija putovanja konačno rešena!

Autor:

Razonoda

21.11.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesvakidašnja scena sa puta od Gvineje do Burkine Faso kada se žena na letu kompanije Turkiš Erlajns porodila i uz pomoć stujardesa na svet donela zdravu malu devojčicu, naterala je mnoge da se zapitaju na osnovu čega se odlučuje koje će nacionalnosti biti beba koja se rodi u avionu i da li mališan u tom slučaju dobija besplatne avio karte do kraja života.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedan od razloga zašto je Debora Oven letela kući trudna jeste zbog toga što je želela da se porodi u Velikoj Britaniji i da njena beba ima britansko državljanstvo, budući da ga i ona ima. Ali šta je s onim bebama koje se rode u predelu međunarodnih voda ili iznad zemlje koja nema nikakve veze s majkom?

Pre svega, ako se leti iz zemlje koja je potpisala sporazum o Smanjenju broja lica bez državljanstva, onda će dete biti nacionalnosti zemlje u kojoj je avion registrovan. Ukoliko zemlja nije deo tog sporazuma, onda će lokacija aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru odrediti bebinu nacionalnost. Na primer, ukoliko se dete rodi iznad vazdušnog prostora SAD, biće Amerikanac. Ukoliko ta zemlja ne dozvoljava da dete dobije njihovo državljanstvo, ona će usvojiti nacionalnost majke ili oca.

Ista ova pravila važe i za bebe rođene na kruzerima.

- Postoji nekoliko različitih faktora koji se uzimaju u obzir kada se dete rodi u toku avionskog leta - kaže socijalni radnik Vaibhav Tanvar iz Odseka za vizu i imigraciju u Velikoj Britaniji.

Šona Oven verovatno ima jedan od najunikatnijih pasoša na svetu, budući da joj pod mestom rođenja umesto Bornmuta, Bazildona i Berkenheda, piše da je rođena u avionu 16 km južno od Mejfilda (Saseks), piše National Geographic Srbija. 

Da li bebe dobijaju besplatne avio karte do kraja života?

Bez obzira na državljanstvo, nekad se smatralo da će sve bebe rođene u avionu dobiti besplatne avio karte do kraja života. Ipak, stvari ne stoje baš tako. Šona Ovens je na primer dobila dve povratne avio karte za bilo koju destinaciju u svetu za svoj 18. rođendan, a iz Virgin Atlantic su bebi Virdžiniji (koja se rodila u avionu ove avio-kompanije) poklonili besplatne avio karte do 21. godine.

Izgleda da je najbolje prošla beba koja se prošle godine rodila u avionu kompanije Burak Er, a koja je nagrađena sa doživotnim besplatnim kartama preko njihove kompanije.

Oven sada ima 28 godina i spada u samo nekoliko ljudi na planeti i u istoriji koji su rođeni u avionu. Kao uspomenu na specifične okolnosti u toku rođenja, roditelji su joj dali ime Shona Kirsty Yves (inicijali SKY - nebo).

Do njenog rođenja u avionu je došlo 1991. godine kad je Debora Oven, koja se vraćala u Veliku Britaniju s posla u Akri (Gana) i porodila se šest nedelja pre termina. Holandski doktor Vim Beker je takođe bio u ovom avionu, pa joj je pomogao da se porodi zajedno sa ekipom iz kabine.

- Kapetan je potom objavio da imamo novog putnika u avionu. Svi su aplaudirali i služio se šampanjac. Pola sata kasnije smo sleteli na aerodrom u Getviku - ispričala je Debora za Gardijan 2014. godine.

Koliko se često bebe rađaju u avionima?

Iako do ovakvih neobičnih porođaja dolazi veoma retko, Šona nije ni prva, a ni poslednja beba koja se rodila u avionu. Pre nekoliko dana svet je obišla vest da se Nafi Diabi, koja je letela iz Gvineje do Burkine Faso, porodila u avionu, a devojčica se rodila na 12 kilometara visine uz asistenciju putnika i posade iz kabine.

Većina avio-kompanija neće dozvoliti trudnicama da lete nakon 36 nedelje trudnoće ili čak nakon 32 nedelje ukoliko buduća mama očekuje blizance ili više beba", napominje se u vodiču Servisa za nacionalno zdravlje.

Na primer, iz avio-kompanije Rajaner očekuju izveštaj doktora da trudnica može da leti nakon 28. nedelje trudnoće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading