PROLEĆE U PRIRODI: Destinacije u Srbiji koje vredi posetiti u ovo doba

Autor:

Razonoda

28.03.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lepo vreme i sunčani dani idealan su izgovor da se od gradskih gužvi sklonite u prirodu, a u našoj zemlji je mnogo mesta koje će vam pružiti pravi užitak.

RepublikaFoto: Tanjug
Sa Vrnjačkom Banjom nećete nikad pogrešiti

Stigli su nam proleće i lepo vreme. Ovo je idealan period da se iz gužve i gradske jurnjave sklonite negde u prirodu, a Srpski telegraf izdvaja nekoliko mesta na kojima ćete moći da uživate u prolećnim mesecima.

KANJON VRATNE

Svako ko voli avanturu, mora da obiđe kanjon Vratne u istočnoj Srbiji. Vratna je reka u istočnoj Srbiji kod istoimenog sela, nedaleko od Brze Palanke, i desna je pritoka Dunava. Zbog zapanjujuće lepote predstavlja pravi izazov za sve posetioce željne posebnih i neobičnih destinacija. Kanjon je posebno zanimljiv u proleće i leto, kada nedirnuta priroda ponovo počne da se rađa. Reka Vratna je poznata po tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi koji će vas sigurno ostaviti bez teksta.

SREBRNO JEZERO

Iako smo daleko od leta i kupanja, mnoga jezera u Srbiji pružaju mogućnost za fantastičan odmor u prirodi. Jedno od takvih je Srebrno jezero, a specifično je po tome što se na zalasku sunca u spoju vode sa zracima stvara srebrni odsjaj, po čemu je ovo veštačko jezero i dobilo ime. Srebrno jezero ima i sređeno šetalište, prelepu prirodu, bagremovu šumu, mnogo sportskih aktivnosti, a nedaleko se nalazi i Golubačka tvrđava, jedna od najlepših u Srbiji.

KAMENGRAD

Kamengrad je manje poznata destinacija u Srbiji, ali je impresivna, kao i sve ostale. Kompleks ima četiri kapije i niske zidove u čijem se centru nalazi pozornica. Spoj kamena i negovanog zelenila čini ovo mesto idealnim za posetu u proleće i uživanje na sunčanom danu. Pored pozornice, u sklopu Kamengrada nalaze se i mlinski kamen, ognjište i kamene klupe, pa ljubitelji istorije sigurno neće ostati ravnodušni. Nalazi se na svega 58 kilometara od Beograda i idealna je destinacija za stanovnike glavnog grada koji tamo mogu na miru da se odmore od gužve.

ZAOVINE

Odlazak na Taru je uvek pravi užitak, a ako već idete u tom pravcu, možete da posetite veštačko jezero Zaovine i okolno selo koje nosi isto ime. Jezero čija voda spada u red najčistijih je prava poslastica za sve ljubitelje prirode. Njegovu okolinu čini predeo četinarskih šuma, pa će lagana prolećna šetnja do brane Lazići biti pravi užitak. Neposredno pored brane se nalazi mesto na kojem je Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku.

VRNJAČKA BANJA

Najpoznatiju banju u Srbiji vredi posetiti u bilo koje doba, ali ona zbog svoje pogodne klime nudi pravi užitak u proleće. U banji se nalazi mnogo parkova koji su počeli da dobijaju autentični izgled, tako da će šetnja i opuštanje prijati svima. Proleće važi i za period kada se ljubav budi, pa nije naodmet da sa voljenom osobom skoknete do nadaleko poznatog Mosta ljubavi i vežete svoju ljubav postavljanjem katanca. Vrnjačka Banja ima mnogo ponuda za uživanje, pa ovde nikome neće biti dosadno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading