Testiranje očiju otkriva Alchajmerovu bolest 20 godina pre pojave simptoma

Autor: nezavisne.com

Razonoda

22.08.2017

02:30 >> 16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki naučnici razvili su neinvazivni metod testiranja očiju, koji otkriva Alchajmerovu bolest 20 godina pre pojave simptoma.

Naučnici smislili kako da otrkiju Alchajmerovu bolest 20 godina pre pojave simptoma

Naučnici iz Los Anđelesa ističu da upoređivanje rezultata testa očiju sa snimkom mozga pokazuje da je test jednako uspešan u otkrivanju "plaka" koji se taloži u mozgu, a deo je simptoma Alchajmerove bolesti. Jedan broj stručnjaka smatra da se radi o jednom od najvećih otkrića u istraživanju Alchajmerove bolesti - navode naučni portali.

Pre desetak godina, jedini način tačne dijagnoze ove bolesti bilo je posthumno analiziranje mozga pacijenata.

Poslednjih godina koristi se "PET snimanje" živih ljudi da bi se otkrili markeri bolesti. Tehnologija je skupa, a test je invazivan, jer pacijentu treba ubrizgati radioaktivnu injekciju.

Za potrebe studije pacijenti su pili tečnost koja sadrži "kurkumin", prirodnu komponentu kurkume.

"Kurkumin" čini da se "amiloidni plak" u retini (delu mozga) osvetli tako da se na snimku vidi dobro.

Taj snimak upoređuje se sa snimcima retine mozga mlađih i zdravih pacijenata. Rezultati su bili tačni koliko i oni dobijeni dostupnim invazivnim metodama.

Alchajmerova bolest je progresivna degenerativna bolest mozga. Lekari objašnjavaju da "nakupljeni protein" uzrokuje smrt nervih ćelija. To ometa "transmitere" koji prenose poruke iz mozga i uzrokuje njegovo skupljanje. Nervne ćelije umiru, a funkcije koje one osiguravju - nestaju. To dovodi do gubitka pamćenja, orijentacije i sposobnosti mišljenja i rasuđivanja. Progres bolesti je lagan i postupan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading