KAKO JE BALKANSKA MAFIJA, PREDVOĐENA SRBIMA I JEDNIM BOSANCEM, POMOGLA BOGATOM RUSU DA POBEGNE IZ KUĆNOG PRITVORA U ITALIJI! Postideli i italijansko i američko pravosuđe!

Autor:

Hronika

11.04.2024

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nešto poput filmskog scenarija odigralo se 22. marta 2023., dan nakon što je italijanski sud odlučio da će Artjoma Usa, 40-godišnjeg ruskog biznismena, isporučiti Sjedinjenim Američkim Državama.

KAKO JE BALKANSKA MAFIJA, PREDVOĐENA SRBIMA I JEDNIM BOSANCEM, POMOGLA BOGATOM RUSU DA POBEGNE IZ KUĆNOG PRITVORA U ITALIJI! Postideli i italijansko i američko pravosuđe!

Foto: printscreen/https://www.gazetaexpress.com/

Državljaninu BiH Vladimiru Jovančiću preti isporučenje u SAD i kazna zatvora od 20 godina jer je pomogao Rusu Aremu Usu da pobegne iz rezidencije u Milanu u kojoj je bio u kućnom pritvoru, u martu 2023., uoči izručenja u Sjedinjene Američke Države.

Beg koji je posramio Italijane

U aprilu, nakon bega, italijanski ministar pravde Karlo Nordio započeo je disciplinski postupak protiv trojice sudija koji su dodelili kućni pritvor Usu.

Nordio je tada rekao da je reč o "grubom i neoprostivom nemaru" sudija, jer su odobrili kućni pritvor u novembru 2022. uprkos protivljenju Tužilaštva koje je ukazalo na velika finansijska sredstva osumnjičenog i stvarnu opasnost od bekstva.

Rojters je tad napisao da je beg osramotio vladu, a premijerka Đorđa Meloni je kritikovala prvobitnu odluku da se Usu odobri kućni pritvor.

Meloni je u aprilu rekla da će vlada razjasniti "anomalije" u slučaju Artjoma Usa.

Ona je podržala ministra Nordija u namerama da ispita razloge za Usov kućni pritvor.

Ialijanska agencija ANSA tada je napisala da je Us navodno pobegao uz pomoć ruskih obaveštajnih operativaca.

Us je u SAD-u optužen da je vodio globalnu shemu za krijumčarenje miliona dolara osetljive vojne i tehnologije dvostruke namene, kao i naftu iz Venecuele u Rusiju i tamošnje oligarhe i kompanije. Artjom Us je sin Aleksandra Usa, bivšeg guvernera ruske regije Krasnojarsk i bliskog saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

 

U SAD-u mu preti kazna do 30 godina zatvora zbog optužbi za kršenje sankcija i pranje novca. State Department je raspisao i nagradu od sedam miliona dolara za one koji pruže korisne informacije o Usu.

Republika

Foto: printscreen/https://www.gazetaexpress.com/

Artem Us

 

Jovančić mu je pomogaoo da iz Italije pobegne u Rusiju, a osam meseci kasnije, Jovančić je uhapšen pri ulasku u Hrvatsku, u akciji u kojoj su sarađivali italijanska i hrvatska policija, Eurojust, državno tužilaštvo Italije i vlasti SAD-a, i trebao bi biti izručen u SAD.

Tamo bi, u slučaju da bude osuđen, mogao biti kažnjen na 20 godina zatvora.

Nešto poput filmskog scenarija odigralo se 22. marta 2023., dan nakon što je italijanski sud odlučio da će Artjoma Usa, 40-godišnjeg ruskog biznismena, isporučiti Sjedinjenim Američkim Državama.

Jovančić je, s četiri suučesnika, Usa preko Slovenije, Hrvatske i BiH, dopremio u Srbiju, odakle je avionom iz Beograda otišao u Moskvu.

Ko je sve uhapšen s Jovančićem?

Italijansko tužilaštvo je 6. decembra navelo da je, osim Vladimira Jovančića, uhapšen i njegov sin Boris Jovančić u Italiji.

 

Kako je Us pobegao?

Prema zvaničnom dokumentu američkih službi, Us, koji je u Milanu uhapšen u oktobru 2022., u januaru 2023. je regrutirao "srpsku organiziranu kriminalnu grupu" koju su činili Vladimir Jovančić i drugi kako bi mu pomogli da pobegne u Rusiju, u slučaju da italijanski sud donese odluku o izručenju.

Jovančić je najprije upoznao Usovu suprugu u milanskom hotelu, gde je dogovoreno da će Jovančić delovati kao dostavljač namirnica.

Usova supruga je Jovančiću dala i mobilni telefon i depozit od 10.000 eura za njegove usluge, navode Amerikanci. Italijanski tužioci su rekli da nisu našli dokaze da je Usova supruga umešana.

Naknadno je Jovančić dobio i ključ karticu za direktan pristup Usovoj rezidenciji.

Na dan bega, Jovančić i nekoliko suučesnika su otišli u rezidenciju. Američki tužioci pišu da je potom Jovančić Usa otpratio u automobil i rezačem za metal uklonio elektronski monitor prikačen za gležaj noge, te ga bacio kroz prozor.

Monitor je aktivirao alarm, ali je Us pobegao dok je policija stigla do imanja.

Odvezli su se u Sloveniju, a u narednih nekoliko dana su se prebacili iz Slovenije u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

U Srbiji je Us platio Jovančiću dodatnih 40.000 eura pre ukrcavanja u avion iz Beograda kojim je otišao u Rusiju.

 

Za šta se sve tereti Artjom Us u SAD-u?

 

Amerikanci su 2022. godine optužili Ussa za vođenje razrađene višegodišnje šeme krijumčarenja koja je dopremala osetljivu vojnu tehnologiju u Rusiju, kao i za navodno krijumčarenje venecuelanske nafte, kršeći američke sankcije.

Američki tužioci tvrdili su da su Us i još jedan Rus, Jurij Orehov, koristili nemačku firmu Nord-Deutsche Industrieanlagenbau kao paravan za sticanje osetljivih vojnih i dvonamenskih tehnologija od američkih proizvođača.

Predmeti su uključivali napredne poluprovodnike i mikroprocesore koji se koriste u borbenim avionima, raketnim sistemima, radarima, satelitima i drugim svemirskim vojnim aplikacijama...

Neki od čipova pojavili su se u ruskoj vojnoj opremi pronađenoj na bojnom polju u Ukrajini.

Kompanija je korištena i kao paravan za krijumčarenje stotina miliona barela nafte iz Venecuele ruskim i kineskim kupcima.

Usa je 17. oktobra 2022. uhapsila italijanska policija na milanskom aerodromu dok se spremao da se ukrca u avion za Istanbul. Orehova je uhapsila nemačka policija.

Otprilike mesec dana kasnije, sud u Milanu naredio je da se Us premesti iz zatvora u kućni pritvor, potez za koji su Amerikanci upozorili da je potencijalno opasan zbog Usove porodice.

Usov otac, Aleksandar Us, bogati je poslovni čovek s vezama s Igorom Sečinom, moćnikom koji je povezan s Kremljem i koji je izvršni direktor državnog naftnog diva Rosnjefta za kojeg se veruje da je radio za sovjetske obavještajne agencije 1980-ih.

Aleksandar Us je, takođe, služio kao guverner prostrane, mineralima bogate sibirske regije Krasnojarsk do aprila 2023. godine.

Kad je stigao u Rusiju nakon bega Us je ruskim medijima rekao: "Ja sam u Rusiji! U proteklih nekoliko posebno dramatičnih dana uz mene su bili jaki i pouzdani ljudi"!

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading