"NA LICU SE VIDE 2 CRNE TAČKE" U toku analiza snimka iz Beča na kom je navodno Danka Ilić

Autor:

Hronika

03.04.2024

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudski veštak Nikola Dragović naglašava da snimak ne pruža dovoljno informacija za prepoznavanje osobe, te da se prvo mora proveriti autentičnost snimka.

"NA LICU SE VIDE 2 CRNE TAČKE" U toku analiza snimka iz Beča na kom je navodno Danka Ilić

Foto: Printscreen ustupljenog videa, Facebook

Nakon što je objavljen snimak na društvenim mrežama koji se dovodi u vezu sa nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog polja kod Bora, istraga je dobila novi pravac. Stručnjaci ističu da je moguće utvrditi pravi identitet osobe na osnovu snimka ili fotografije, ali ističu da to nije uvek čvrst dokaz, prenosi Kurir.

Sudski veštak Nikola Dragović naglašava da snimak ne pruža dovoljno informacija za prepoznavanje osobe, te da se prvo mora proveriti autentičnost snimka. Senke na fotografiji takođe igraju ključnu ulogu u utvrđivanju autentičnosti, a svaki ugao i detalj moraju biti pažljivo pregledani.

- Upoređujemo crte, tačke, predmete, ne govorimo sad o odnosu lica i nosa, usta, položaj očiju, nego upoređujemo tačke sa jedne slike sa tačkama sa druge slike - ističe Nikola Dragović.

U okviru istrage nestanka dvogodišnje devojčice, postavlja se pitanje da li je veštačka inteligencija imala ulogu u analizi snimka. Iako stručnjaci ističu da je moguće analizirati snimak uz pomoć tehnologije, ističu da je ipak neophodno pažljivo pristupiti svakom detalju i da analize mogu trajati i mesecima.


Fotograf Zvezdan Mančić ukazuje na značaj senki na fotografiji i ističe da one mogu biti ključne u utvrđivanju autentičnosti snimka. Analiza svakog detalja i upoređivanje tačaka sa drugim slikama su ključni koraci u procesu utvrđivanja identiteta osoba na snimcima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading