ISPRAVKA: Austrijska policija nije navela u saopštenju da je na snimku najverovatnije nestala Danka Ilić

Autor:

Hronika

03.04.2024

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika.rs 3. aprila 2024. godine objavljen je tekst "Hitno saopštenje austrijske policije u vezi sa nestankom male Danke: Veruju da je verovatno ona na snimku", koji je portal Raskrinkavanje označio kao manipulisanje saopštenjem i bečke policije o izveštavanju o Danki Ilić.

ISPRAVKA: Austrijska policija nije navela u saopštenju da je na snimku najverovatnije nestala Danka Ilić

Foto: Printscreen ustupljenog videa, Facebook

Celu analizu možete pogledati na originalnom linku Raskrinkavanje - Manipulisanje saopštenjem bečke policije u izvještavanju o Danki Ilić

Naime, u tekstu koji je Republika objavila, navodi se da je jedan od tragova u potrazi za nestalom devojčicom i video-snimak koji je nastao u Beču i objavljen na društvenim mrežama, a za koji se veruje da je na njemu ona u pratnji dve žene. Navedeno je i da austrijska policija “veruje da je verovatno mala Danka na snimku”, odnosno da je saopšteno da je “vrlo verovatno” na snimku devojčica za kojom se u to vreme tragalo u Srbiji.

Međutim, ovo nije tačno.

Tekst je izmenjen na osnovu analite portala Raskrinkavanje. 

Šta je istina o ovoj temi?

Šta je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije?

Na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, 3. aprila 2024. godine objavljeno je da je državljanin Srbije koji živi u Beču prijavio srpskim vlastima da je na tramvajskoj stanici sreo devojčicu u pratnji dve žene. Posumnjao je da je devojčica zapravo Danka Ilić, za kojom se u to vreme intenzivno tragalo u Srbiji. On je snimio i devojčicu i dve odrasle žene te je snimak ustupio na raspolaganje nadležnim organima. Vlasti Srbije kontaktirale su nadležne u Beču, koji su preuzeli istragu.

U navedenoj objavi priloženo je nekoliko fotografija te je bečka policija pozvala osobe sa snimka da se jave u policiju, odnosno da oni koji ih prepoznaju obaveste nadležne o njihovom identitetu. U istoj objavi navedeno je i da je rodbina devojčice Danke pogledala snimak i pretpostavila da je najverovatnije riječ o njoj. Informacija u trenutku pisanja ove analize nije bila dostupna na pomenutoj stranici.

Na stranicama Ministarstva istog je dana objavljeno još jedno saopštenje u kojem je navedeno da je 30. marta 2024. godine državljanin Srbije koji živi u Beču srpskim vlastima prijavio da je na tramvajskoj stanici sreo devojčicu u pratnji dve žene i da je posumnjao da bi devojčica mogla biti Danka Ilić. U saopštenju se navodi i da je rodbina devojčice pretpostavila da bi na snimku to najverovatnije mogla biti ona te je Tužilaštvo u Beču naložilo objavu fotografija kako bi se osobe sa snimka javile policiji ili kako bi oni koji ih prepoznaju to mogli učiniti.

Portal Republika se izvinjava čitaocima zbog dovođenja u zabludu i objavljivanja netačnih informacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading