ŠTA JE ŠPIRITUS OD KOGA SU SE OTROVALI MLADI NA SPLAVU?Toksikolog otkriva kako je došlo do nemilog događaja

Autor:

Hronika

16.02.2024

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i postavlja pitanje o odgovornosti i kontroli pristupa alkoholu maloletnicima.

ŠTA JE ŠPIRITUS OD KOGA SU SE OTROVALI MLADI NA SPLAVU?Toksikolog otkriva kako je došlo do nemilog događaja

Foto: pixabay.com

Nedavni događaj u beogradskom klubu "Sinner" izazvao je veliku zabrinutost javnosti nakon što je 33 dece završilo na VMA zbog trovanja alkoholom. Prema rečima toksikologa dr Radomira Kovačevića, u krvi dece pronađen je visok procenat etanola, čak 2,8 promila, poznatijeg kao "špiritus". Ali šta je zapravo špiritus i kako je došlo do ovog trovanja?

Špiritus, poznat i kao žestoka alkoholna pića sa najvećom koncentracijom etanola, obično imaju sadržaj alkohola iznad 20%, što je znatno više od piva (5%) i vina (12%). Dr Kovačević ističe da je špiritus poseban rizik zbog visokog procenta alkohola, te da se proizvodi destilacijom fermentisanih tečnosti, a može da se dobije i veštačkim putem.

Doktor Kovačević ističe da rakija, posebno "gromovača" koja sadrži 55 promila alkohola, može biti veoma jaka, dok žestoka pića poput viskija mogu sadržati i do 40% alkohola. U ovom slučaju, deca su popila alkoholno piće čija je jačina negde do 45 stepeni, što je, s obzirom na nerazvijen organizam u tim godinama, veoma opasno.

Iako je za unutrašnju upotrebu isključivo namenjen alkohol koji nastaje procesom destilacije i vrenja voća, deca su konzumirala medicinski alkohol namenjen spoljašnjoj upotrebi. Dr Kovačević ističe da je najveći problem dostupnost i jeftina cena alkohola, posebno u slučaju poput špiritusa, koji je u ovom slučaju doveo do trovanja dece.

Ovaj slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i postavlja pitanje o odgovornosti i kontroli pristupa alkoholu maloletnicima. Nadležni organi će nastaviti sa istragom kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog slučaja i preduzele mere kako bi se ovakvi događaji sprečili u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Eto!

17.02.2024 04:38

Hitno pohapsiti RODITELJE!