STRUČNJACI ZGROŽENI TROVANJEM DECE ALKOHOLOM: To može imati trajne posledice po njih! "NEKO MORA DA ODGOVARA"

Autor:

Vesti

16.02.2024

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema nezvaničnim informacijama, deca su se otrovala špiritusom, čime su dovela svoje zdravlje u ozbiljnu opasnost.

STRUČNJACI ZGROŽENI TROVANJEM DECE ALKOHOLOM: To može imati trajne posledice po njih! "NEKO MORA DA ODGOVARA"

Foto: shutterstock

Nakon što je 33 dece, od kojih je 12 mlađe od 15 godina, primljeno na VMA zbog trovanja alkoholom tokom žurke u beogradskom klubu "Sinner", javnost je potresena ovim događajem.

Prema nezvaničnim informacijama, deca su se otrovala špiritusom, čime su dovela svoje zdravlje u ozbiljnu opasnost.


Upotreba alkohola kod maloletnika

Psihijatar dr Ivica Mladenović ističe da je svaka upotreba alkohola ispod 18. godine, zloupotreba alkohola i da jako štetno utiče na organizam. Posebno zabrinjava činjenica da je 12 dece koja su hospitalizovana bila ispod 15 godina, što predstavlja visok stepen alkoholemije i ozbiljno ugrožava njihovo zdravlje.
Republika

Foto: printscreen/TV Happy

 

Dr Mladenović naglašava da je ova situacija alarmantna i da je neophodno utvrditi odgovornost za ovaj slučaj, piše Kurir. 


Zavisnost i lečenje dece

Dr Mladenović takođe ističe da deca sve češće dolaze na lečenje od zavisnosti već od 12 godina, pri čemu alkohol često predstavlja ulaznu supstancu u svet zavisnosti. On navodi da se deca često leče od više zavisnosti istovremeno, što dodatno komplikuje proces lečenja.

Šta je špiritus?

Pedijatar dr Saša Milićević objašnjava da alkohol može biti vrlo opasan za dečiji organizam, napadajući različite organe i sisteme u telu. On ističe da alkohol može dovesti do ozbiljnih oštećenja nervnog sistema i drugih organa, te da čak i mala doza može biti toksična za decu. Trovanje špiritusom, koji je metil-alkohol, posebno je opasno jer može izazvati ozbiljna oštećenja.

Foto: printskrin

 

 


Ukupno, ovaj slučaj trovanja alkoholom kod dece jasno ukazuje na potrebu jače kontrole i prevencije upotrebe alkohola među maloletnicima, kao i na odgovornost odraslih u sprečavanju ovakvih incidenata. Nadležni organi trebaju preduzeti adekvatne mere kako bi se smanjio rizik od ovakvih događaja u budućnosti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading