UŽAS U DVE NOVOBEOGRADSKE OSNOVNE ŠKOLE: Učenici radili jezive stvari - na meti devojčice i nastavnice!

Autor:

Hronika

09.02.2024

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući reakciji roditelja devojaka, policija je identifikovala počinioce ovih nedela zloupotrebe tehnologije.

UŽAS U DVE NOVOBEOGRADSKE OSNOVNE ŠKOLE: Učenici radili jezive stvari - na meti devojčice i nastavnice!

Foto: ST/N. MANDIĆ

Učenici iz dve osnovne škole na Novom Beogradu, uzrasta 13 godina, šokirali su javnost otkrićem da su koristili veštačku inteligenciju za širenje pornografskog sadržaja. RTS je naveo da su njihove žrtve bile tinejdžerke, pa čak i nastavnice iz obe škole.

Zahvaljujući reakciji roditelja devojaka, policija je identifikovala počinioce ovih nedela zloupotrebe tehnologije. U ovim slučajevima, fotografije su korišćene bez pristanka žrtava i širene su među učenicima preko Vajber grupa.

- Znam jednu devojčicu koja je htela da uradi ono najgore, ali se onda premestila u drugi grad, jer nije mogla da podnese pritisak koji je trpela od vršnjaka, porodice, prijatelja - rekla je jedna od učenica za Beogradsku hroniku.

Dečacima to što naprave deluje kao šala, a devojčicama donosi velike nevolje. Stalno se zaboravlja da ono što se jednom objavi na internetu, tu ostaje zauvek

Iako su dečaci ove radnje smatrali šalom, devojčicama su donosile velike nevolje. Nakon što postanu žrtve, devojčice često doživljavaju odbačenost u društvu, što može imati ozbiljne posledice po njihovo mentalno zdravlje..

Katarina Jonev, stručnjak za sajber bezbednost, ističe da su roditelji igrali ključnu ulogu u otkrivanju ovih slučajeva, te da je važno da deca odmah prijave roditeljima ako postanu žrtve ili svedoci zloupotrebe tehnologije. Takođe, ističe da bi roditelji trebalo da redovno kontrolišu telefone svoje dece kako bi sprečili ovakve situacije.

- Svaki slučaj je bio otkriven tako što su roditelji bili ti koji su pogledali te fotografije. Te fotografije neretko se razmenjuju u Vajber grupama gde su prisutni učenici i roditelji su uzeli telefon da vide šta njihova deca rade na telefonu, imali su priliku da vide te fotografije i oni su bili ti koji su u školama prijavljivali ove situacije - ističe Katarina Jonev, stručnjak za sajber bezbednost.

Major policije Nikola Bogunović iz Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala naglašava da je važno da se ovakvi slučajevi prijave policiji što je pre moguće, kako bi se počinioci adekvatno procesuirali.

- Obratimo se, pre svega, vlasniku podataka o korisniku, da li je to neka strana kompanija, a opet imamo izuzetnu saradnju sa međunarodnim entitetima, poput Evropola ili Interpola, sa kojima sarađujemo na svakodnevnom nivou, baš u identifikaciji izvršilaca ovih krivičnih dela. Naravno, zaprećene su ozbiljne krivične kazne. Ono što je bitno napomenuti je da čak i kada se radi o deci koja nisu možda krivično odgovorna, dešavali su se slučajevi kada je krivičnu odgovornost snosio roditelj - objašnjava Bogunović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Leštanac

09.02.2024 19:21

Samo neka naše sudstvo odugovlaći sa osudom masovnog ubice u školi "Ribnikar" i deca će se sve više i više poistovećivati sa masovnim ubicom KK