POČELI SISTEMATSKI PREGLEDI ZA BUDUĆE PRVAKE! Lekari upozorili: Zbog društvenih mreža deca postala ASOCIJALNA - Evo šta su najčešći problemi kod mališana!

Autor:

Vesti

09.02.2024

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proces upisa dece u prvi razred obuhvata različite medicinske preglede, provere vakcinalnog statusa, kao i elektronsko pribavljanje dokumentacije putem usluge eUpis.

POČELI SISTEMATSKI PREGLEDI ZA BUDUĆE PRVAKE! Lekari upozorili: Zbog društvenih mreža deca postala ASOCIJALNA - Evo šta su najčešći problemi kod mališana!

Foto: Shuttersrock


Većina dece koja prolazi kroz sistematski pregled pred upis u prvi razred osnovne škole suočava se sa različitim zdravstvenim i razvojnim izazovima.

Stručnjaci upozoravaju na nedovoljno razvijen govor, mali fond reči, nedostatak socijalizacije, deformitete kičme, ravne tabane, nedovoljno razvijene motoričke sposobnosti i gojaznost. Načelnik specijalističke službe DZ "Savski venac", dr Julijana Magdelinić, ističe da je nedovoljna fizička aktivnost jedan od glavnih uzroka ovih problema, apelujući na roditelje da provode više vremena napolju sa decom i podstiču ih na vežbanje, piše Kurir


Zabrinjavajući trendovi

Pedijatar dr Saša Milićević primećuje porast dece sa kifozom, skoliozom, ravim tabanima i kratkovidosti, kao i povećan broj dece sa različitim oblicima dečje astme. On ističe da je nedostatak sna, neadekvatna ishrana, konzumacija nezdrave hrane i gaziranih pića, kao i izloženost duvanskom dimu, doprinose ovim zdravstvenim problemima.

Problemi sa govorom i socijalizacijom

Logoped dr Ivana Đelošević takođe potvrđuje probleme sa govorom kod dece, ističući da je nedovoljno razvijen govor posledica previše vremena provedenog na telefonima i društvenim mrežama.

Proces upisa u prvi razred

Proces upisa dece u prvi razred obuhvata različite medicinske preglede, provere vakcinalnog statusa, kao i elektronsko pribavljanje dokumentacije putem usluge eUpis. Roditelji dece rođene od 1. marta 2017. do kraja februara 2018. godine imaju zakonsku obavezu da upišu svoje dete u prvi razred, a proces upisa traje od 1. aprila do 31. maja.

Saveti stručnjaka

Načelnica službe pedijatrije, dr Jelena Mitrović, savetuje roditelje da smanje korišćenje moderne tehnologije kod dece i da provode više vremena u razgovoru sa njima kako bi se rešili problemi sa nedovoljno razvijenim govorom i nedostatkom socijalizacije.

Neophodna dokumentacija za upis

Škole pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu.

Iako sistematski pregledi otkrivaju zabrinjavajuće trendove kod dece pred upis u prvi razred, važno je da roditelji, medicinski stručnjaci i obrazovni sistem sarađuju kako bi se ovi problemi rešili i obezbedio pravilan razvoj svakog deteta.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading