VAŽNO ZA BUDUĆE SREDNJOŠKOLCE! Evo kako osmaci mogu da se pripreme za polaganje MALE MATURE: Na raspolaganju je VIŠE NAČINA, a jedan od njih je PAPREN!

Autor: D.B.

Vesti

30.01.2024

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osmaci su do kraja decembra imali priliku da izaberu koji će predmet raditi kao treći test na završnom ispitu.

VAŽNO ZA BUDUĆE SREDNJOŠKOLCE! Evo kako osmaci mogu da se pripreme za polaganje MALE MATURE: Na raspolaganju je VIŠE NAČINA,  a jedan od njih je PAPREN!

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Nakon zimskog raspusta, đaci su se vratili u školske klupe, ali već se čuju apeli prosvetara da se osmaci pripreme na vreme za malu maturu. Takođe, i ostali đaci se upozoravaju da ne opuštaju jer je drugo polugodište kraće i ne bi trebalo da dođe do popravljanja ocena u poslednjoj nedelji.

Pripreme za malu maturu

Osmaci su do kraja decembra imali priliku da izaberu koji će predmet raditi kao treći test na završnom ispitu. Pomoćnik direktora beogradske OŠ "Pavle Savić" ističe da je važno ozbiljno pristupiti pripremi za malu maturu, imajući u vidu kratko drugo polugodište. Savetuje redovno pohađanje časova pripremne nastave i korišćenje zbirki koje su napravljene na osnovu prethodnih godina, ističući da zadaci nisu preteški i da učenici treba ozbiljno da pristupe obavezama.

Republika

Foto: RINA

 

 


Školski kalendar za 2023/24.

Detaljno su navedeni datumi mini-odmora i raspusta za đake u Vojvodini i centralnoj Srbiji, kao i datumi kraja školske godine za učenike četvrtog razreda gimnazije, osnovce i srednjoškolce, kao i periodi polaganja završnog ispita.

15. januara počelo drugo polugodište u Vojvodini


22. januara počelo drugo polugodište u centralnoj Srbiji


od 15. do 18. februara mini-raspust za sve đake


od 28. marta do 3. aprila raspust za đake u Vojvodini


od 1. do 6. maja drugi deo prolećnog raspusta za đake u Vojvodini


od 27. aprila do 6. maja prolećni raspust


24. maja kraj školske godine za učenike četvrtog razreda gimnazije


14. juna kraj školske godine za osnovce


17, 18. i 19. juna polaganje završnog ispita


21. juna kraj školske godine za srednjoškolce

Provera znanja i novina u izjašnjavanju đaka

Naglašeno je da je važno da učenici redovno vežbaju i provere svoje znanje, a takođe je istaknuto da većina učenika ove godine polaže geografiju kao treći test na završnom ispitu. Novina u odnosu na prethodnu godinu je što će učenici imati mogućnost da nakon probnog završnog ispita donesu konačnu odluku o predmetu koji će raditi kao treći test.

Udar na džep roditelja

Pojedini roditelji se odlučuju da svoju decu šalju na dodatne privatne časove kako bi se bolje pripremili za kontrolne zadatke i polaganje male mature, iako to predstavlja dodatni trošak.

U tekstualnom prilogu se navodi da je važno da đaci ozbiljno shvate obaveze koje ih očekuju u drugom polugodištu, naročito osmaci koji se pripremaju za polaganje završnog ispita u junu. Takođe, istaknute su informacije o školskom kalendaru za tekuću školsku godinu, kao i detalji o izboru predmeta za treći test na završnom ispitu. Naglašeno je i da učenici imaju mogućnost da vežbaju i provere svoje znanje putem zadataka raspoređenih u tri nivoa, kao i da postoji podrška u pripremi za polaganje završnog ispita putem različitih resursa. Takođe, istaknuto je i opterećenje koje dodatni privatni časovi mogu predstavljati za roditelje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading