OGLASIO SE "BATUT"! Evo da li će deca na produženi raspust zbog gripa i velikog kašlja!

Autor:

Vesti

09.02.2024

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prehlade su uzrokovale brojna bolovanja među nastavnicima, a roditelji se pitaju hoće li mini školski raspust povodom Dana državnosti i Sretenja možda početi ranije, čime bi bio i produžen.

OGLASIO SE "BATUT"! Evo da li će deca na produženi raspust zbog gripa i velikog kašlja!

Foto: Shutterstock, Pixabay

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koji kontinuirano prati epidemiološku situaciju, dao je izjavu za "Blic" o potencijalnom produžetku raspusta za Sretenje.

- Trenutna epidemiološka situacija ne nalaže posebne mere u školskim i drugim kolektivima. Nema epidemioloških indikacija za produžavanje školskog raspusta. Zatvaranja škola ili prelazak na onlajn nastavu zbog povećane cirkulacije uzročnika tokom sezone respiratornih infekcija ima ograničen uticaj na učestalost respiratornih infekcija, jer se time ne sprečavaju kontakti dece koji se, po pravilu, odvijaju i van škole. Drugačija epidemiološka situacija je bila u vreme epidemije korona virusa - rekli su za "Blic" iz "Batuta".

Iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" navode da, iako u zdravstvenim i socijalnim ustanovama još uvek važe posebne preventivne mere, u školama i drugim kolektivima se ne uvode specifične mere, osim opštih koje treba redovno primenjivati tokom sezone respiratornih infekcija. Preporučuju se opšte preventivne mere poput redovnog pranja i dezinfekcije ruku, provetravanja prostorija, kao i izbegavanje kontakta s drugima i ostajanje kod kuće kada se pojave simptomi respiratornih infekcija, što doprinosi smanjenju širenja infekcija u zajednici, uključujući i škole.

Odluka na preporuku Ministarstva zdravlja

- Inicijativa o produženju raspusta još nije do sada stigla Ministarstvu prosvete. Kao i uvek, odluku o eventualnom produžetku raspusta zbog epidemiološke situacije, Ministarstvo prosvete donosi na preporuku nadležne institucije Ministarstva zdravlja, odnosno Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koji kontinuirano prati epidemiološku situaciju - navode i iz Ministarstva prosvete za "Blic".

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading