BEZDUŠNOST KECMANOVIĆA PRED PORODICAMA UBIJENE DECE OSTAVLJA BEZ TEKSTA! Advokatica o suđenju - dok se roditelji guše u suzama, dečak ubica RADI OVO!

Autor: Sanja Bojanović

Hronika

29.12.2023

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako kaže, sigurna je da se ovakve stvari ne bi događale kada bi javnost imala uvid samo na sekund u foto dokumentaciju ubijene dece.

BEZDUŠNOST KECMANOVIĆA PRED PORODICAMA UBIJENE DECE OSTAVLJA BEZ TEKSTA! Advokatica o suđenju - dok se roditelji guše u suzama, dečak ubica RADI OVO!

Foto: Privatna arhiva, printscreen/Google Street View

Zora Dobričanin, advokatica koja zastupa roditelje ubijene dece u masakru koji se dogodio 3. maja u OŠ "Vladislav Ribinikar" otkrila je u emisiji "Uranak" detalje ovog slučaja, kao i u kom pravcu će teći saslušanje porodice dečaka ubice.

- Dok svaki roditelj svedoči u sudnici ili razgovara sa mnom ili nekim od advokata, prolazi kroz patnju i suze. Snimanje suđenja je apsolutno nedopustivo, jer bi to pretvorilo suđenje u nešto nalik rijalitiju. To nije jednostavno i ne vidim kome bi to koristilo - gledati roditelje kako plaču, njihova srca se cepaju. Više puta sam istakla da ovi ljudi zaslužuju divljenje nakon svega što su prošli. Oni se bore za istinu i pravdu, na potpuno miran i pravedan način. Juče u sudnici je bilo vrlo emotivno. Lično, ne učestvujem u parničnom postupku, to vodi moj kolega, ali sam razgovarala s njim i to je bilo vrlo emotivno, to je sve što mogu reći - kaže Zora Dobričanin i dodaje da očekuje da će suđenje roditeljima K. K., krenuti u narednih mesec dana:

- Iako je to ogroman materijal i ima oko 9 ili 12 terabajta sa svih elektronskih uređaja koji su bili u posedu. Roditelji ubijene dece imaju samo jedan zahtev, a to je da učesnici ovog monstruoznog zločina snose odgovornost. Njihov zahtev je jasan. Oni su veoma pošteni u svojoj patnji i jednostavno traže odgovornost svih koji su učestvovali u ovom događaju. Ne traže ni više ni manje od toga. Oni samo žele da svako odgovara za ono za šta je odgovoran - kaže Dobričanin.

Govoreći o odnosu počinilaca i njihovih porodica prema žrtvama, advokatica ističe da u situacijama krivičnih dela, posebno kada su u pitanju nasilnički akti, veoma je bitan odnos počinioca i njegove porodice prema žrtvama ili porodicama žrtava.

- Mnogo toga zavisi od tog odnosa. Jedno je kada počinilac iskazuje iskreno kajanje, pokušava da ublaži bol, ne beži od svoje odgovornosti. U tim slučajevima je lakše žrtvama. Ali kada se to negira ili se gleda samo na sopstveni interes, bol je još veći, a to upravo doživljavaju roditelji ubijene dece - dodaje Zora.

Takođe, istakla je da ona ne može da se meša u ovaj parnični postupak, ali naglašava da stvari ne treba da se guraju pod tepih.

- Ne bih se mešala u deo koji se odnosi na roditelje. Moj kolega je odredio u kojoj meri zahteva odgovornost roditelja i škole. Ali ono što je važno jeste da se ovo zlo koje nam se dogodilo ne tretira kao nešto što se pokušava sakriti ili gurati pod tepih. Važno je da škola, ali i drugi organi, preuzmu odgovornost za propuste. Ova porodica treba da posluži kao primer drugima kako da preispitaju svoju ulogu u sličnim situacijama i da spreče ponavljanje ovakvih tragedija. Videli smo da se nasilje širi, jer je sličan slučaj nasilja nad decom zabeležen nedugo nakon ovog događaja, nedaleko od Beograda. Bezbednost dece se urušava kao kula od karata, ne samo u Evropi, već širom sveta. Počinioci zločina nad decom koriste ovakve slučajeve kao primer - kaže Dobričanin.

Kako kaže, sigurna je da se ovakve stvari ne bi događale kada bi javnost imala uvid samo na sekund u foto dokumentaciju ubijene dece.

- Kada bi građani Srbije mogli na trenutak videti deo dokaza koji imamo, oni koji sada podržavaju maloletnog ubicu ili imaju razumevanja za njega, automatski bi prestali s tim. Kada vidite dokaze gubite svaku empatiju prema počiniocu - zaključuje Zora Dobričanin u emisiji "Uranak" na K1 televiziji.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Tata

30.12.2023 17:10

Doobro, sve ste napisali o roditeljima žrtava, ali ŠTA za to vreme radi mali ubica, niste napisali, a naveli ste u naslovu. Prati li iko u uredništvu šta vam pišu novinari. Kvalitet članaka vam je zbog toga ispod pijačarskog trača.

Odgovori 7 12