POGINULO DESETORO DECE OVE GODINE: Čak 122 mališana povređeno - Jeziva statistika u Srbiji od 1. januara!

Autor:

Hronika

20.11.2023

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U saobraćajnim nezgodama smrtno stradala 431 osoba, a blizu 3.000 zadobilo je teške telesne povrede ove godine.

POGINULO DESETORO DECE OVE GODINE: Čak 122 mališana povređeno - Jeziva statistika u Srbiji od 1. januara!

Foto: MUP Srbije

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama smrtno stradala 431 osoba, a blizu 3.000 zadobilo je teške telesne povrede, kao i da je samo tokom ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo desetoro dece, a 122 deteta je povređeno.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević poručio je prilikom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda da je zajednički zadatak MUP-a i ostalih institucija da čine sve što je u njihovoj mogućnosti kako nijedna osoba ne bi stradala u saobraćajnim nezgodama.

Treća nedelja novembra meseca dan je kada se svake godine okupljamo sa izuzetno važnim povodom, a to je da odamo počast svim učesnicima u saobraćaju koji su izgubili život u saobraćajnim nezgodama, ali i onima kojima su povrede u saobraćaju promenile život iz korena. Iako ove godine imamo značajno povoljnije stanje bezbednosti saobraćaja u odnosu na prethodne godine, ne možemo biti zadovoljni i pred svima nama je puno rada kako bismo ispunili ciljeve iz Strategije bezbednosti saobraćaja, a to je da budemo među najbezbednijim zemljama Evrope - poručio je Lakićević prilikom obeležavanja sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda pod sloganom "Tačka prekida - život pre i posle saobraćajnih nezgoda".

Foto: MUP Srbije

 

On je istakao da je od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama smrtno stradala 431 osoba, a blizu 3.000 zadobilo je teške telesne povrede, kao i da je samo tokom ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo desetoro dece, a 122 deteta je povređeno.

- Više od 3.000 osoba i njihovih porodica ove godine je došlo do te tačke prekida, ostavši bez oca, majke, bake, deke, bez deteta. Uprkos navedenim podacima, i dalje smo kao društvo skloni da potcenjujemo opasnosti i rizike svakodnevnog učestvovanja u saobraćaju i da svoju bezbednost u saobraćaju smatramo zagarantovanom. "To se meni neće desiti" vrlo je čest stav naših građana, nažalost naivan i potpuno pogrešan, jer saobraćajna nezgoda se može desiti svakome, u svakom trenutku i na svakoj deonici puta. Ovakvi događaji su prilika da skrenemo pažnju javnosti na to i u tom cilju, uloga medija od ključne je važnosti - naglasio je Lakićević.

On se posebno zahvalio Verici Vitorović i svim roditeljima iz Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju jer su smogli snage da ogromnu ličnu tragediju pretvore u važnu i humanu misiju da nijedan roditelj ne doživi da mu dete strada u saobraćaju.

- Nadam se da ćemo zajedničkim aktivnostima uspeti da ostvarimo jedan od glavnih ciljeva Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima, a to je da u Srbiji nema poginule dece u saobraćaju - poručio je Lakićević, dodavši i da je prošle godine saobraćajna policija otkrila čak 1.352.000 saobraćajnih prekršaja.

Foto: MUP Srbije

Sećanje na žrtve

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović istakao je da svake godine u svetu više od 1,3 miliona osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama, a više od 50 miliona bude povređeno.

- Ovaj dan je posvećen svima njima, ali je posvećen i svim predstavnicima koji rade u hitnim službama, koji prvi dođu na teren - hitnoj pomoći, vatrogascima, policiji. Nacionalnom strategijom bezbednosti saobraćaja usvojena je vizija nula stradalih u saobraćajnim nezgodama i to je nešto što će nas voditi - poručio je Stamatović.

Predstavnica Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju Verica Vitorović zahvalila se v. d. direktoru Agencije za bezbednost saobraćaja Branku Stamatoviću i načelniku USP-a Slaviši Lakićeviću na podršci i poručila da je neophodno sistematsko delovanje kako bismo obećali sebi i celom društvu da naredne godine nećemo imati nijedno poginulo dete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading