DEKSTERU POČELO SUĐENJE U AUSTRIJI: Srbinu preti doživotna robija

Autor: Republika

Hronika

29.09.2023

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inspektor Kristijan H. posebno je pred porotom u procesu za drogu ukazao na optuženog Darija Đ. za koga se navodi da je iz Srbije

DEKSTERU POČELO SUĐENJE U AUSTRIJI: Srbinu preti doživotna robija

Foto: Shutterstock

Počelo je suđenje u Austriji optuženoj grupi povezanoj sa kotorskim klanovima, a u okviru operacije "Ahil", kojom je obuhvaćeno 10.000 osoba. Neki od optuženih su povezani ili pripadaju "škaljarskom" i "kavačkom" klanu. Inspektor austrijske policije Kristijan H. istakao je da je u pitanju ozbiljan organizovani kriminal.

Inspektor Kristijan H. posebno je pred porotom u procesu za drogu ukazao na optuženog Darija Đ. za koga se navodi da je iz Srbije. 

- Grupa je isporučivala veoma velike količine narkotika i uvek je imala nešto na lageru- objašnjava istražitelj. 

On je deo grupe "Ahil", iz Savezne kriminalističke policije, i sudu je objasnio zašto je optuženi za šverc bio toliko uspešan u poslovanju sa drogom od kraja 2019. godine do početka 2020.godine, piše bečki list "Standard". 

U 20 tačaka optužnice javnog tužioca, tereti se 35-godišnji Srbin da je u većem obimu uvozio kokain, heroin i marihuanu, a u 133 slučaja je obezbedio njihovu distribuciju u Austriji.

Njemu, iz ugla tužilaštva, kao vodećem šefu mafijaške organizacije u Austriji, osuđenom za dvostruko ubistvo u Srbiji, sada preti doživotni zatvor.

Drugog dana suđenja u Okružnom sudu za krivična pitanja u Beču, policajac H. pričao je malo o pozadini slučaja.

- Kotor je lep lučki grad u Crnoj Gori -  naveo je policajac, ali je upozorio da je taj grad postao dom za mafijaške klanove. 

U gradu postoje dva zavađena klana, nazvana "škaljarski" i "kavački". Obe kriminalne organizacije su aktivne u trgovini drogom širom Evrope i nisu škrte u svojim metodama - videli smo na desetine ubistava, uključujući napad na jednog od rivala pred poznatim restoranom u Beču u decembru 2018. godine. Navodi se da su dva klana skoro deceniju u sukobu. 

Pre dve godine u Austriji je otvorena "najveća kriminalistička istraga ikad" - Operacija "Ahil".

Savezna kriminalistička policija (BKA) u sklopu te operacije preduzela je istražne radnje protiv 10.000 osoba, koje navodno pripadaju mafijaškim organizacijama u Crnoj Gori i Srbiji. 

U saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) otkriveni su razgovori i prepiske na kriptovanim mobilnim telefonima. Između ostalog, govori se o trgovini drogom, mučenju i naručenim ubistvima.

Vodeći istražitelj za droge u Saveznoj kriminalističkoj policiji pre dve godine izjavio je da se radi o lomovima kostiju, mučenjima, zlostavljanju, ubistvima i egzekucijama, uključujući uklanjanje udova.

- Ovo se događa u središtu Evrope. Neću isključiti da se to takođe događalo i u Beču - naveo je poicajac.

Na ovom predmetu u Austriji radi oko 15 istražitelja Savezne kriminalističke policije, kao i desetine istražitelja iz pokrajinskih policije, prenosi RTCG portal.

Oni su vrednovali čet prepiske, fotografije i video snimke više od 10.000 lica i oko 50 mafijaških grupa koji imaju veze sa Austrijom.     

Fokus je prvenstveno bio na srpskim i crnogorskim klanovima, prenela je austrijska državna televizija ORF.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading