OTKRIVEN CENOVNIK TRANSPORTA DROGE! Evo koliko su tačno para KAVČANI plaćali kurire!

Autor: Republika

Hronika

03.09.2023

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema priznanjima S.T., on je svake nedelje prevozio iznose od oko 300.000 evra za kriminalnu grupu

OTKRIVEN CENOVNIK TRANSPORTA DROGE! Evo koliko su tačno para KAVČANI plaćali kurire!

Foto: www.profimedia.rs

Suđenje "kavačkom klanu" Slovenija nastavljeno je u četvrtak u Ljubljani. Grupa se tereti da su, najmanje od decembra 2018. do maja 2021. godine, na teritoriji više država u okviru hijerarhijski organizovane kriminalne grupe, bili uključeni u trgovinu drogom velikih razmera.

Na tom ročištu saslušan je optuženi S.T., koji je priznao krivicu.

S.T. je, između ostalog, rekao da je zajedno sa Darkom Nevzatovićem osnovao dve tranzitne kompanije, a Klemen Kadivec mu je za njih u koverti uručio 4.000 evra početnog novca. Sa dve kompanije su zatim prevozili kanabis pod maskom legalnog tereta iz Španije i Holandije.

Rekao je da mu je Blaž Kadivec dao novac za kupovinu droge u Sloveniji. Novac je, kako je dodao,  primio u vakuum vrećici, iz koje je bilo jasno da se u njoj nalazi papir, a na njoj je bila ispisana količina novca. 

Prema priznanjima S.T., on je svake nedelje prevozio iznose od oko 300.000 evra za kriminalnu grupu. Ukupno je bilo desetak takvih transporta, dodao je.

Prema iskazu S.T,. tokom drugog transporta u okviru ove dve kompanije nestalo je 60.000 evra, a kasnije još 20.000. Zbog toga su Nevzatovića počeli pritiskati pretnjama, a istovremeno su ga teretili za osnivački novac za tranzitnu kompaniju u ukupnom iznosu od 680.000 evra. 

Dodaje da su nakon konsultacija, Nevzatović i S.T.  došli do zajedničkog zaključka da im navodna kriminalna grupa postavlja zamku i pokušava da ih iskoristi.

Kompanije nisu imale novca za plate vozača, a Klemen Kadivec je, prema svedočenju S.T. Nevzatoviću, rekao da vozači ne moraju da primaju plate, jer primaju provizije od transporta droge. 

Prema njegovim rečima, te provizije su bile svega nekoliko stotina evra mesečno. U najmanje jednom slučaju, legalni teret je morao biti istovaren u potpuno drugom delu Španije nego što je isporučen ilegalni teret. Zbog toga je S.T. vozio bez odmora i za tu svrhu koristio dve tahografske kartice.

Nakon hapšenja u Nemačkoj, S.T. je od drugih kurira u pritvoru saznao da su ga pretpostavljeni u Sloveniji oštetili.

Kako tvrdi, ostali kuriri su dobili proviziju u iznosu od tri odsto od vrednosti droge koju su prevozili. Za prevoz kilograma kokaina iz Holandije u Nemačku dobili su po 1.500 evra, a za transport kilograma kokaina u Sloveniju dobili bi i 2.000 evra, naveo je S.T. 

Podsećamo, optužnica protiv 14 optuženih u predmetu "kavački klan" tereti da su, najmanje od decembra 2018. do maja 2021. godine, na teritoriji više država u okviru hijerarhijski organizovane kriminalne grupe, bili uključeni u trgovinu drogom velikih razmera, transport u Sloveniju i teritoriju drugih zemalja.

- Kavački klan je poreklom iz Crne Gore, ali je protiv nekih ppripadnika klana vođen poseban postupak pred sudom u Kopru. Tako su Klemen Kadivec i Bojan Stanojević osuđeni za učešće u otmici kasnije ubijenog Danijela Božića i Žarka Tešanovića. Sudija je Kadivca osudio na šest godina i pet meseci zatvora, a Stanojevića na četiri godine i devet meseci. Ona je izrekla oslobađajuću presudu po optužbi za zločinačko udruživanje - piše portal Primorske novice.

Kavački klan imao je precizan cenovnik prevoza droge. Jedan kilogram prevoza marihuane na relaciji Španija - Slovenija naplaćivao se 250 evra. Cena prevoza kilograma kokaina na relaciji do Rijeke i Zagreba bila je 750 evra, za pola kilograma 450, a do Splita 900 evra, do Beča i Minhena po 1.000 evra.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading