ŠKALJARCI IMAJU 105, A KAVČANI 140 ČLANOVA - NIKO IM NE MOŽE NIŠTA: Šokantna analiza svetskih stručnjaka o narko dilerima sa Balkana

Autor: Republika

Hronika

30.08.2023

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analizu o klanovima iz našeg regiona dala je organizacija Globalna inicijativa za borbu protiv organizovanog kriminala

ŠKALJARCI IMAJU 105, A KAVČANI 140 ČLANOVA - NIKO IM NE MOŽE NIŠTA: Šokantna analiza svetskih stručnjaka o narko dilerima sa Balkana

Foto: MUP Srbije

Niko nije dovoljno moćan da smiri ili razbije crnogorske kriminalne klanove, pa će se rivalstvo među njima nastaviti. To, između ostalog, piše u analizi organizacije Globalna inicijativa za borbu protiv organizovanog kriminala.

Autori tog izveštaja konstatuju da su pripadnici kavačkog i škaljarskog kriminalnog klana bili deo veće kriminalne organizacije formirane 2010. godine, ali da je došlo do podele nakon što je ozloglašeni narko-kralj Darko Šarić pobegao iz zemlje: "Ubrzo je došlo do svađa između članova, jer više nije postojala jasna hijerarhija".

- Pomirenje nakon sedam godina sukoba je malo verovatno, posebno kada su neki od atentata počinjeni pred očima članova porodice. Štaviše, niko nije dovoljno moćan da smiri ili razbije klanove. Sukob će ostati, ali se broj ubistava neće povećati zbog njihove velike cene - navodno ciljani udarci na rivale koštaju više od milion evra. Osim toga, neke od glavnih meta su već ubijene. Oni koji su još uvek na slobodi ili u begu, biće pažljiviji prema kretanju i komunikaciji i više ulagati u zaštitu. Postoji i rizik da će unajmljeni atentatori biti ubijeni kako bi se sprečilo njihovo potencijalno svedočenje na sudovima - navodi se u analizi.

Dodaju da su velike šanse da će klanovi uspeti da održe svoj posao s kokainom i pojašnjavaju da je to krupan biznis u kojem svako ima svoju ulogu. Neki članovi, kako piše, deluju kao investitori i obezbeđuju sredstva za kupovinu kokaina u Južnoj Americi, dok su drugi izvođači i podizvođači odgovorni za pakovanje, transport i prodaju kokaina u Evropi.

- Njihova prednost je dokazana međunarodna logistička mreža za kupovinu i distribuciju... Kokainski biznis je zlatna karta od koje se škaljarski i kavački klan neće odreći. Ponuda i potražnja za kokainom rastu. Pošto je to isplativo, klanovi će nastaviti trgovinu, blokirajući pojavljivanje drugih igrača. Izgubljeni resursi će se nadoknađivati novim partnerstvima sa drugim kriminalnim grupama ili iz njihovih redova, koji nisu zanemarljivi - procenjuje se da škaljarski i kavački klan imaju 105, odnosno 140 članova - tvrde autori teksta iz Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala.

Iz te organizacije ocenjuju da će klanovi nastaviti pomno da prate politička dešavanja i biraju političare koji su spremni da koriste svoj novac za lične ili političke interese: "Nedavno nasilje u Ekvadoru možda čak pomaže klanovima da učvrste svoju poziciju u trgovini drogom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading