ARKANOVA BERETKA UBIJENA NA DANAŠNJI DAN, A MISTERIJA JOŠ UVEK NIJE RAZJAŠNJENA: Pavkov došao da ubije Ćatovića, pa stradao, njegovu metu DOKRAJČILA KORONA

Autor: Republika

Hronika

13.08.2023

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cela priča iz noći 13. avgusta 2018. godine je malo više sumnjičava, pa je na suđenju ceo događaj dobio sasvim drugačiju dimenziju

ARKANOVA BERETKA UBIJENA NA DANAŠNJI DAN, A MISTERIJA JOŠ UVEK NIJE RAZJAŠNJENA: Pavkov došao da ubije Ćatovića, pa stradao, njegovu metu DOKRAJČILA KORONA

Foto: youtube.com/RUDAR 7

Željko Pavkov

Željko Pavkov (47) iz Srbobrana, nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, ubijen je kada je došao da likvidira Elvisa Ćatovića iz Bijelog Polja. Upravo je nesuđena žrtva ubila "crvenu beretku", ali je 27. novembra 2021. preminuo od korona virusa.

Cela priča iz noći 13. avgusta 2018. godine je malo više sumnjičava, pa je na suđenju ceo događaj dobio sasvim drugačiju dimenziju. Priča kreće dan ranije, kada u Crnu Goru ulaze Pavkov i njegov prijatelj Ljubomir Lazić (48) iz Zemuna. 

- Njih dvojica su namerno izbegli registraciju na graničnom prelazu, a Ćatovića su tražili namerno da bi ga lišili života. Pavkov je imao pištolj sa prigušivačem, a Lazić oružje nepoznate marke - kazaće kasnije na suđenju tužilac iz Bijelog Polja Vladan Đalović.

Plaćena likvidacija

Cilj im je bio da pronađu Ćatovića i likvidiraju ga. Kažu, za novac. Tako su i oko 23.30 sati našli Ćatovića, u njegovoj kući u bijelopoljskom naselju Potkrajci. Prepirka, svađa, pa hici. Na poprištu sukoba ostalo je beživotno telo Pavkova, njegov partner je ranjen, kao i Ćatović. Znači potpuni preokret: žrtva je postala ubica i obrnuto.

Republika

Foto: youtube.com/RUDAR 7

Mesto obračuna

Nigde bez pancira

Elvis Ćatović je bio poznat policiji. Jedno vreme je radio kao građevinski radnik po Nemačkoj odakle je proteran nakon što je naneo teške povrede jednom radniku. Hapšen je i u Srbiji zbog više krađa automobila u Novom Sadu, koja je prodavao u Crnoj Gori. Posle hapšenja, Ćatović je pristao na saradnju sa Specijalnim tužilaštvom u zamenu za blažu kaznu, jer je navodno odao imena saradnika u poslu. Da je Crnogorac znao da mu se nešto sprema govori i podatak da iz kuće nikada nije izlazio bez zaštitnog prsluka.

Policija je pronašla pištolj pored tela ubijenog Pavkova i, zanimljivo, iste je marke i kalibra kao onaj koji je bio kod Ćatovića. A crnogorska policija je teretila i Lazića da je pucao kobne noći i to iz pištolja VZOR, kalibra 7,65 milimetara sa prigušivačem, kao i da je ispalio više hitaca u pravcu Ćatovića i ranio ga u levu nadlakticu.  

Republika

Foto: facebook.com

Elvis Ćatović

Na saslušanju, Lazić je kazao da je sa Pavkovim došao jer mu je Ćatović ostao dužan iz nekih ranijih poslova, kao i nije imao nikakvo oružje pa ni pištolj sa prigušivačem.

Neko me jurio 500 metara

- Pištolj nije moj, nikada ga nisam imao i iz njega ja nisam pucao - rekao je Lazić državnoj tužiteljki Nadi Bugarin i pošto je izašao iz Kliničkog centra u Podgorici gde se oporavljao posle ranjavanja.

Lazić je ispričao i da je osoba, za koju se sumnja da je Ćatović, za njim trčala oko 500 metara i da ga je upucalo u leđa.

- Ta osoba je trčala za mnom, tačnije jurila me i dok sam bežao upucala me je u leđa, u levu plećku - rekao je Lazić crnogorskim istražnim organima negirajući da je u Crnu Goru došao sa namerom da ubije.

Dok je, kako kaže bežao, njegov drug "beretka" je preminuo. Veštak sudske medicine dr Ivana Čurović kazala je na suđenju da je Pavkov iskrvario nasmrt. Imao je ustrelnu ranu u grudnom košu.

 

 

Onda je Lazić umešao i četvrtu osobu. Bijelopoljca sa međunarodne poternice - Safeta Saju Kolića. 

Misterija begunca

- Lice mesta nije bilo adekvatno obezbeđeno i od samog početka u slučaj je umešan Bjelopoljac sa međunarodnih poternica Safet Sajo Kolić. Na terasi Ćatovićeve kuće nalazio se Kolić, odakle su bili u mogućnosti da kontaminiraju dokaze. Ovako ispada da smo se ja i Pavkov, inače ratni veterani i to pripadnici elitnih jedinica u BiH i Hrvatskoj, ispromašivali sa 90 centimetara, obojica pogođeni u grudi, ja ranjen s leđa. I ako je sve to tako, gde onda nestadoše naša zrna i čaure, zašto na nađenim rukavicama nema barutnih čestica - pitao se Lazić.

Lazić se teretio za pokušaj ubistva Ćatovića. A Ćatović je optužen za ubistvo Pavkova i ranjavanje Lazića. Obojica preživelih su završila u pritvoru.

Onda opet preokret. Postupak protiv Ćatovića, građevinskog radnika koji je zbog nanošenja teških povreda proteran iz Nemačke, obustavio se. Preminuo je u tamošnjoj bolnici 27. novembra 2021. od posledica koronavirusa. Aprila naredne godine, Lazić je osuđen na dve i po godine zatvora.

Pavkov je bio pripadnik "crvenih beretki", koje su na svom Fejsbuk profilu odali počast svom nekadašnjem pripadniku i oprostili se od njega.

Albancu pucao u usta

- Mnogo je nejasnoća oko ovog tragičnog stradanja. Da li ćemo ikada saznati pravu istinu, šta se desilo i na koji način je stradao Pavkov videćemo. Ostaje nam nada da će sudski proces utvrditi sve detalje - poručile su "beretke".

Kao pripadnik jedinice, Pavkov je nagrađivan i odlikovan spomen znakom. Odlikovan je i priznanjem za zasluge, a u toj jedinici bio je član izviđačkog odreda. U Srbobranu je bio poznat kao čovek koji živi na ivici zakona, ali su mnogi za njega govorili da je dobar drug. Kao član "crvenih beretki" učestvovao je na ratištima u Hrvatskoj i na Kosmetu 1999. godine, a ranjen je u Vukovaru.

Kad je pre nekoliko godina saznao da mu je poginuo drug na Kosmetu, iz osvete je u pijanom stanju stavio pištolj i pucao u usta Albancu iz Srbobrana, vlasniku lokalne ćevabdžinice, koji je pukom srećom ostao živ. Željko je zbog toga bio pet godina u zatvoru, a Albanac se odselio iz Srbobrana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading