MAJKA NASLEDILA ZAMRZNUTU SPERMU POKOJNOG SINA! Doktori zapretili UNIŠTAVANJEM, neviđeni slučaj u Srbiji na SUDU!

Autor:

Hronika

05.08.2023

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladić pre smrti svoj reproduktivni materijal u testamentu ostavio majci.

MAJKA NASLEDILA ZAMRZNUTU SPERMU POKOJNOG SINA! Doktori zapretili UNIŠTAVANJEM, neviđeni slučaj u Srbiji na SUDU!

Foto: Pixabay.com

Prvi osnovni sud u Beogradu je doneo privremenu meru kojom se Banci reproduktivnog materijala Kliničkog centra Srbije zabranjuje da do pravosnažnog okončanja sudskog postupka uništi reproduktivni materijal Miloša S., preminulog pre dve godine.

Miloš je nakon saznanja da boluje od Hočinkovog limfoma ostavio svoje semene ćelije i testamentom imenovao svoju majku za njihovog naslednika. Međutim, kada je mladić preminuo, njegova majka se prošle godine obratila Klinici za ginekologiju i akušerstvo  kako bi saznala na koji način može preuzeti reproduktivne ćelije sina jedinca radi čuvanja, rečeno joj je da će biti uništene za pet godina, jer ih Miloš nije iskoristio za života.

Pokrenut je postupak protiv Banke reproduktivnog materijala u kom se traži da se majci kao testamentalnoj naslednici, Milošev reproduktivni materijal da na raspolaganje radi premeštanja u drugu zdravstvenu ustanovu u kojoj mu neće pretiti uništenje.

Imajući u vidu urgentnost situacije i očekivano trajanje sudskog postupka, predloženo je da sud donese privremenu meru kojom će banci zabraniti da uništi reproduktivni materijal dok traje sudski postupak.

- Činjenica da je Prvi osnovni sud u Beogradu doneo privremenu meru kojom se Banci reproduktivnog materijala zabranjuje da do pravosnažnog okončanja sudskog postupka uništi reproduktivni materijal Miloša S., znači da sud prepoznaje kompleksnost situacije, odnosno položaj osoba koje su se našle u ovoj nezavidnoj poziciji. Druga značajna novina jeste da je ustaljena praksa da se u ostavinsku masu, odnosno u ostavinska rešenja od strane nadležnog suda ili javnog beležnika uvrštavaju sva prava i obaveze u vezi deponovanog reproduktivnog materijala. To znači da naslednici mogu da raspolažu reproduktivnim materijalom po osnovu rešenja o nasleđivanju - ranije ostavinski sudovi i javni beležnici ta prava i obaveze nisu upisivali u ostavinska rešenja - govori advokat Borko Stojanović za Politiku.

Republika

Foto: Pixabay.com

Majka nasledila reproduktivni materijal preminulog sina

Ako se sudski postupak završi u korist majke, semene ćelije Miloša S. biće premeštene na čuvanje u drugu banku reproduktivnog materijala, gde mu neće pretiti opasnost uništenja, dodaje advokat i podseća na slučaj u SAD gde je nedavno rođeno dete iz deponovanog reproduktivnog materijala koji je stajao zamrznut 30 godina.

To znači da će deponovane semene ćelije moći da se upotrebe i u Srbiji kad zakonodavac to bude dozvolio, odnosno da će majke i supruge preminulih kojima je testamentom ostavljen reproduktivni materijal pokojnika, moći da ga uzmu, kao što zakon dozvoljava u Španiji i drugim zemljama Evropske unije.

Podsetimo, dvadesettrogodišnjem Milošu S. je pre pet godina postavljena dijagniza Hočinkogovog limfoma, Miloš je počeo da se bori sa malignom bolešću, ali je i 12. aprila 2019. godine ispunio svoju želju i majci ostavio svoje semene ćelije, pre nego što je počeo da prima hemioterapije. On je zatim pred svedocima sačinio pismeni testament i u njemu izrazio volju da se u slučaju smrti, njegov reproduktivni materijal može iskoristiti u postupku vantelesne oplodnje, a svoju majku je ovlastio da preuzme sve pravne radnje kod Uprave za biomedicinu, Banke reproduktivnih ćelija i Ministarstva zdravlja.

Što znači da je njegova majka testamentom izričito ovlašćena da raspolaže njegovim deponovanim reproduktivnim materijalom.

- Niko nema pravo da uskrati ovoj majci nadu da će zakon biti promenjen, jer je njena nada zasnovana na realnosti - imajući na umu sav medicinsko-tehnički napredak i uvek aktuelan problem bele kuge u našoj zemlji - zaključuje advokat Borko Stojanović za pomenute medije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading