STRUČNJAK TVRDI DA OVE TRI STVARI SMANJUJU PLODNOST KOD MUŠKARACA: Uništavaju kvalitet sperme, a šansa da dođe do začeća PADA

Autor: N.J.

Lifestyle

16.06.2023

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pad muške plodnosti stalan je problem, a životne navike mogu uticati na smanjenu pokretljivost spermatozoida.

STRUČNJAK TVRDI DA OVE TRI STVARI SMANJUJU PLODNOST KOD MUŠKARACA: Uništavaju kvalitet sperme, a šansa da dođe do začeća PADA

Foto: shutterstock.com

Prevencija je najbolji lek

Ako se trenutno borite za potomstvo ili planirate da u budućnosti imate bebu sledeća priča izuzetno će vam koristiti. Kada se postavi pitanje zašto do začeća ne dolazi čini se da svi odjednom gledaju u ženu, mnogo manje nego u muškarca. Ali da, problem može biti i u muškarcima. Koncentracija aktivne sperme opala je za više od 50 odsto u poslednjih pet decenija, a na to najviše utiče savremeni način života.

Specijalista za plodnost, doktor Reali Lev istakla je da se muškarci iznenade kada shvate da je problem u njima.

- Naše društvo često povezuje plodnost sa ženskim problemom, a 50 odsto faktora koji su u vezi sa neplodnošću zapravo tiče se muškaraca - objašnjava doktorka.

Foto: Unsplash/Jimmy Conover

Žena se pripremila za porođaj

Par iz Sidneja, Džejk i Bela su u ranim tridesetim i posetili su doktora jer su nešto više od 12 meseci pokušavali da dobiju bebu. Uradili su rutinske testove koji su pokazali da žena u ovom slučaju nema nikakav problem, dok je Džejkova sperma bila oštećena za 38 odsto. 

Sperma koja je oštećena ima smanjeni potencijal oplodnje i može pridoneti većoj stopi pobačaja. Njihov stručnjak savetovao ga je da urade neke jednostavne stvari poput promene u načinu života i da se vrate za tri meseca kako bi video šta još može da uradi. Odnosno, ništa nije bilo drastično, već je bilo potrebno da muškarac izbaci brzu hranu, da svakodnevno vežba i prestane da puši. Džejk je preporuke shvatio ozbiljno, a kada je to uradio sve je bilo onako kako su zamislili, piše "Njujork post".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading