OVAJ NAPITAK "ISUŠUJE" ORGANIZAM, STVARA GLAVOBOLJU I PROBLEME SA BUBREZIMA! Leti je posebno aktuelan, a treba ga ZAOBIĆI

Autor: N.J.

Lifestyle

14.06.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednog letnjeg pića svi treba da se klone ako žele da izbegnu dehidraciju.

OVAJ NAPITAK "ISUŠUJE" ORGANIZAM, STVARA GLAVOBOLJU I PROBLEME SA BUBREZIMA! Leti je posebno aktuelan, a treba ga ZAOBIĆI

Foto: Shutterstock

Kako nam lepši i topliji dani pristižu mnogi se trude da ostaju hidrirani te piju više vode, ili koriste neke pametne trikove da izbegnu Sunce. Nutricionista Rohini Bajekel otkrila je za "Miror" kako da izbegnete dehidraciju. 

- Hidracija je izuzetno važna i možete pronaći bezbroj saveta o tome kako ostati hidriran od flaša s vremenskim oznakama do toga računaju li se čaj i kafa u vaš unos vode. Dehidracija može uzrokovati nekoliko i ozbiljnih zdravstvenih problema u rasponu od glavobolje, vrtoglavice i nedostatka vode, do problema sa bubrezima i mozgom u teškim slučajevima. Važno je da sve vreme ostanemo hidrirani, ali još više kako se približavamo letu  - objašnjava.

Foto: pexels.com

Konzumiranje alkohola

Jedan napitak posebno bi trebalo izbegavati jer može da pogorša situaciju.

Alkohol je piće koje treba izbegavati. Alkohol je diuretik, što znači da može uzrokovati da vaše telo uklanja tečnost iz krvi kroz bubrežni sistem puno brže od drugih tečnosti. To znači da dehidrirate brže nego inače. Kada pijete, preporučila bih da pijete vodu u redovnim intervalima kako biste napunili svoj sistem, i birajte svetlija pića s nižim udelom alkohola i očito ograničite koliko pijete. Takođe bih preporučila izbegavanje slatkih pića. Studija (iz 2016.) objavljena u American Journal of Physiology otkrila je da pića zaslađena šećerom pogoršavaju dehidraciju. Ta pića često sadrže velike količine kofeina - ističe dodatno.

Foto: www.profimedia.rs

Mamurluk nakon žurke

Osim pijenja vode, nutricionista takođe preporučuje da jedete hranu poput lubenice, paradajza, krastavaca i drugog voća i povrća s visokim udelom vode.

- Otprilike dve trećine našeg tela sastoji se od vode. Cela biljna hrana poput voća i povrća ima visok sadržaj vode. Krastavac (95 odsto vode), lubenica (91 odsto), spanać (93 odsto), pečurke (92 odsto) i paradajz (95 odsto) posebno su dobri izvori. Takođe, bogati su vlaknima, hranjivim materijama  - poručuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading