OVE NAVIKE U ISHRANI UNIŠTAVAJU TELO! Kosti i mišići PROPADAJU, a evo kada se stvarno metabolizam usporava

Autor: N.J.

Lifestyle

12.06.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledeće navike u ishrani nikako nisu dobre za telo.

OVE NAVIKE U ISHRANI UNIŠTAVAJU TELO! Kosti i mišići PROPADAJU, a evo kada se stvarno metabolizam usporava

Foto: shutterstock

Umor je jedan od mogućih prvih simptoma dijabetesa

Tridesete su vreme za razvijanje, samouvereni ste i sigurniji u sebe nego sa dvadeset. Kao što smo naveli, kada se telu dešavaju prave promene, mnogo ranije morate da pronađete rutinu koja će vam odgovarati, a rešenje za sve je uravnotežena i zdrava ishrana.  Zapravo, stručnjaci i istraživačke studije kažu da bi, ako niste oprezni, određene navike u ishrani mogle uništiti vaše telo u tridesetim.

Jedna od najvećih zabluda je da se matabolizam usporava kada starite, a zapravo to se događa tek kada napunite 60.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, ove promene desiće se nakon 30. godine:

Zdravlje kostiju: nakon 30. godine kosti počinju da gube minerale i gustinu.

Mišićno tkivo: Vremenom telo počinje da gubi čisto mišićno tkivo, a taj proces počinje nakon 30.

Uz ove promene, stručnjaci takođe kažu da žene moraju razmišljati i o perimenopauzi.  Možda mislite da su vaše 30- e prerano vreme da se pripremate za nešto što se događa u vašim 40 - ima i 50 - ima, ali Manaker tvrdi da je najbolje zdrave navike dovesti u red sada, tako da se vaše telo i zdravlje mogu pripremiti za budućnost.

Foto: pexels.com

Bol u leđima

Navike koje uništavaju telo

1. Ne unosite dovoljno kalcijuma i vitamina D

Jedan od načina da usporite proces gubitka gustine kostiju i održite snagu kostiju jeste da osigurate da ishranom unosite hranjive materije koje podržavaju kosti, poput kalcijuma i vitamina D.

2. Neodovoljan unos hrane za srce i creva

Kada su u pitanju određene hranjive materije koje su korisne za vaše srce, vlakna su glavna. Može smanjiti holesterol, krvni pritisak i pomoći u kontroli upale u telu. Osim što pomažu srcu, vlakna su takođe ključna hranjiva materija za zdravlje creva. Fokusirajte se na celovite žitarice, voće, povrće.

Foto: pixabay.com

Hleb isečen na kriške

3. Previše dodatog šećera

- Konzumacija ugljenih hidrata s visokim glikemijskim indeksom u tridesetima uzrokuje konstantan porast nivoa šećera u krvi, što rezultira potrebom za više insulina kako bi se premestila glukoza iz krvi, a rezultat toga povezano je sa viškom skladištenja masti. Prebacivanje na ugljene hidrate s nižim glikemijskim indeksom, kao i odabir istih sa određenim vrstama prebiotika koji se zove rezistentni škrob, može pomoći u boljoj regulaciji nivoa šećera u krvi, što zajedno može pomoći u održavanje mršavljenja i spečavanju negativnih učinaka dok starite - rekla je Lindau.

Foto: YouTube/ Kuhinja Sunčane Staze

Interkontinental torta

4. Previše alkohola

Preterano konzumiranje alkohola u vezi je sa gojaznošću, kardiovaskularnim bolestima i drugim metaboličkim problemima.

Foto: www.profimedia.rs

Mamurna žena nakon žurke

5. Ne unosite dovoljno proteina

- Unošenje izvora bogatog proteinima u svaki obrok, kao što su grčki jogurt, mahunarke i sočivo, jaja, sveži sir, tofu, riba ili nemasno meso i živina, sve su to načini da povećate unos proteina i osigurate da ostanete i siti i spremni za održavanje mišićne mase.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading