DA LI ZNATE ŠTA JEDETE? Pogledajte 13 NAJZATROVANIJIH vrsta voća i povrća - Nikad ne biste rekli, ali to je ISTINA!

Autor: N.J.

Lifestyle

12.05.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo mesto već dugo drže jagode, a za njima i spanać.

DA LI ZNATE ŠTA JEDETE? Pogledajte 13 NAJZATROVANIJIH vrsta voća i povrća - Nikad ne biste rekli, ali to je ISTINA!

Foto: pixabay.com

Ukupno 230 različitih pesticida i njihovih proizvoda pronađeno je u više od 38. 800 neorganskih uzoraka. Štetnost pesticida tretira se na životinjama dok smo u praksi izloženi više vrsta pesticida. Osim što su prva dva mesta zauzele jagode i spanać, ne treba zanemarivati ni drugo voće i povrće.

Sledeća mesta imaju nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, paradajz, celer, krompir, slatka paprika, a ove godine 13. mesto zauzela je ljuta paprika, prenosi "net.hr".

Foto: pixabay.com

Jagode u činiji

Šta podrazumevamo pod pesticidima?

Pod pesticidima podrazumevamo proizvode hemijskog ili biološkoj porekla. Pesticidi su toksične supstance, nastale kao potreba za većom proizvodnjom hrane. Oni deluju tako što suzbijaju organizme koji nepovoljno utiču na plod koji se zapravo gaji. Pesticide bi trebalo razlikovati od herbicida koje služe za uništavanje nepoželjnih biljaka.

Kako smanjiti uticaj pesticida na organizam?

Najbolji način je da imate sopstvenu baštu kako biste i sami bili sigurni u ono što gajite i kvalitet istog. Inače, u poslednje vreme posebno na mreži TikTok možete pronaći različite načine kako da na primer očistite perfektno jagode. Neki to rade uz pomoć sode bikarbone, a drugi uz sirće. Evo kako da najbolje čistite voće i povrće:

Tri šolje vode

Jedna šolja sirćeta

Neka u toj smesi stoji 3 do 5 minuta, a onda voće ili povrće isperite čistom vodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading