JEDNA NAMIRNICA JE BOŽJI DAR ZA ŽENE: Snižava holesterol, čisti telo, a u TRUDNOĆI je posebno bitna

Autor: N.J.

Lifestyle

24.05.2023

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za jednu namirnicu kažu da je dar za žene, i to opravdano!

JEDNA NAMIRNICA JE BOŽJI DAR ZA ŽENE: Snižava holesterol, čisti telo, a u TRUDNOĆI je posebno bitna

Foto: Shutterstock

Susam je semenka koja potiče iz Azije i Južne Afrike. To je jednogodišnja biljka, i za tri do pet meseci dostigne visinu do dva metra. Ukusan je i veoma značajan dodatak ishrani. Na primer, sve češće se ističe prednost putera od susama za anemiju, ali i susamovog ulja. Kako god da ga koristite nećete pogrešiti.

Pogledajte najveće prednosti susama:

Odličan je za holesterol, odnosno snižava loš holesterol, dobar je i za dijabetičare, a istraživanja su pokazala da je delotvoran kod upala i bolova kod reumatoidnog artritisa, "čistač" je organa za varenje. Inače, u zemljama gde se gaji važi za afrodizijak. Mnoga sredstva za potenciju pripremaju se na bazi susama.

Inače, susam često koriste oni kojima fali kalcijuma, ali i oni koji se bore sa hemoroidima. Posebno je susam bitan za trudnice kojima nedostaje kalcijum, jer ima sedam puta više kalcijuma od mleka. Takođe, pomenuto ulje susama odlično je u prevenciji protiv stvaranja tromba.

Susam možete dodavati preko jela u toku spremanja istog, sipati preko salate ili praviti neke sopstvene prelive. Jednostavno se kombinuje i možete ga dodati bukvalno u bilo koje jelo. Sastav susama je uglavno masnoća, odnosno prevladavaju masne nezasićene kiseline. Sadrži mangam, magnezijum, bakar, vitamin A, B1, B6 i E.

Foto: Youtube/Quicksimplede

Zdrav kolač sa susamom

Recept za krem od susama koji je napisala Nastasja Nedimović

Potreban vam je sirovi susam, kakao, ali i med. 

Dve supene kašike putera i isto toliko kakao praha, pomešajte sa tri kašike meda. Dodajte i dve velike kašike susamovog putera. Sve sjedinite kašikom. Ovaj krem obožavaju i deca zato što sadrži susam, pa onda osećate kao da je hrskavije.

Foto: YouTube/ Cancer Influencer

Pravljenje napitka za anemiju

Ona preporučuje da je najbolje uzimati ga uz neku namirnicu koja bogata vitaminom C, na primer limunadu - kako bi se bolje "primilo" u organizam. Prebacite u staklenu teglu i držite u frižideru, a jedite tri puta dnevno po jednu supenu kašiku.

Da biste videli napredak, važno je da uradite krvnu sliku pre i posle krema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading