PRIČA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA: Ovako izgleda život osobe sa SINDROMOM HODAJUĆEG LEŠA - Uverena da je mrtva, pa sebi radi ovo

Autor: N.J.

Lifestyle

16.05.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retko stanje teško je dignostikovati i poznato je kao "sindrom hodajućeg leša", a osoba je uverena da ne postoji.

PRIČA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA: Ovako izgleda život osobe sa SINDROMOM HODAJUĆEG LEŠA - Uverena da je mrtva, pa sebi radi ovo

Foto: Shutterstock

Kotarov sindrom je retko stanje, dešava se kada osoba misli da joj nedostaju delovi tela, da je mrtva, umire ili ne postoji. Neki veruju da se to događa sa celim njihovim telom, a drugi da su im samo delovi tela istrunuli i to je povezano sa određenim mentalnim bolestima kao što je depresija, prenosi LadBible.

Još uvek nije uvrđeno šta uzrokuje ovaj sindrom, ali zapravo 89 odsto slučajeva pokazalo je da ima kao jedan od simptoma depresiju. Zašto je sve ovo opasno?

Ako osoba veruje da je "mrtva", onda ona neće brinuti o svom vlastitom zdravlju, zapravo neće jesti, a ni rešavati problem ako ga ima. Osoba koja ima ovaj sindrom, podelila je svoje iskustvo na Redditu.

Foto: Shutterstock

Depresivna žena

Iskustvo osobe sa ovim sindromom

Osoba je bila u bolnici za mentalno zdravlje, a kada je izašla mislila je da je počinila samoubistvo u istoj, ali da je otišla u "čistilište i zaglavila se u petlji". Takođe, verovala je da može predvideti šta se dešava, pokušala je nekoliko puta da vidi može li se probuditi iz čistilišta. Da bi to uradila, vukla je supruga za bradu, a onda se grizla da vidi hoće li osetiti bol, ali nije uspela zbog čega je objasnila da se osećala kao u "paklu".

Toliko je vrištala da je mislila da će se onesvestiti, a onda je mislila i da ima moždani udar, a zatim i srčani. Nakon tog napada, kako ona kaže otišla je da spava i ujutru se probudila kao da ništa nije bilo. Celu muku opisala je kao "zastrašujuću". Ipak, kako kaže sada zna da nije mrtva.

Istorija sindroma

Ovaj sindrom prvi put je zabeležen 1874. u Parizu kada je žena rekla doktoru kako je sigurna da je mrtva, a verovala je da su joj ostali samo koža i kosti. Lekar se zvao  Džuls Kotar, pa je sindrom i dobio ime po njemu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading