MAJKA JE ZLOSTAVLJALA, A NEZADOVOLJSTVO JE LEČILA BRAKOM SA HOMOSEKSUALCIMA: Diva je presudila sama sebi, a njen tragičan život i maltretiranja niko nije zaboravio!

Autor: N.J.

Lifestyle

09.05.2023

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve dok sebi nije oduzela život u 47. godini pokušala je da se izbori sa alkoholizmom, depresijom i narkomanijom.

MAJKA JE ZLOSTAVLJALA, A NEZADOVOLJSTVO JE LEČILA BRAKOM SA HOMOSEKSUALCIMA: Diva je presudila sama sebi, a njen tragičan život i maltretiranja niko nije zaboravio!

Foto: www.profimedia.rs

Legendarna devojčica iz "Čarobnjaka iz Oza" Džudi Garland bila je jedna od najcenjenijih glumica, a publiku je osvojila lepotom i nestvarnim talentom. Uprkos divljenju ljudi, život iza kamera bio je sve samo ne divan.

Teško detinjstvo i zlostavljanje majke

Rođena je 10. juna 1922. godine u Grend Repidsu, u Minesoti, kao Frensis Gam, a njena karijera je počela kada je imala samo dve i po godine. Frensis i njene starije sestre Suzi i Džimi su činile trio “The Gumm Sisters”, a sve konce u rukama je držala njihova majka Etel, koja ju je terala u svet šou biznisa. Frensis je pila od 10. godine tabete za spavanje koje joj je majka davala, a kada joj je otac umro stvari su se pogoršale jer je majka gledala samo kako da je što više iskoristi.

- Bila je jako ljubomorna zato što ona uopšte nije bila talentovana. Ako se nisam dobro osećala ona bi mi rekla: "Izlazi i pevaj ili ću te slomiti!", tako da sam uvek izlazila i pevala - izjavila je jednom prilikom.

Saradnju s filmskim studijom MGM potpisala je već s 13 godina, a uloga Doriti u legendarnom filmu "Čarobnjak iz Oza" ju je vinula u zvezde. Tada je promenila ime u Džudi Garland. Ipak, sa 18 godina morala da je ide kod psihijatra, a sa 30 nakon što se proslavila ulogom Doroti bila je zavisna od tableta.

Foto: YouTube/ TheJudyRoomVideos

Glumica Džudi

Zlostavljanje se nastavilo

Kasnije, otkrila je da su je od 16. godine zlostavljali seksualno u studiju.

Kako je govorila, sam Majer je pohvalio njen glas tako što joj je stavio ruku na levu dojku pod izgovorom da pokazuje na njeno srce odakle je govorio da ona peva.

- Često sam mislila da sam srećna što nisam pevala nekim drugim delom svoje anatomije - rekla je.

Režiser Čarls Voters koji je radio s njom, nazivao ju je “ružnim pačetom industrije", pisale su novine "The Independent". On je tvrdio da je “način na koji je studio tretirao Džudi jako loše uticao na nju i da mu se činilo da je to trajalo večno”.

- Džudi je ponekad radila i po 18 časova dnevno, šest dana u nedelji. Da bi je održali vitkom i dali joj snage za rad, u studiju su počeli da je drogiraju. Nesrećna tinejdžerka je gutala amfetamine da povrati energiju i tablete za spavanje kako bi se smirila.

Foto: YouTube/ TheJudyRoomVideos

Glumica Džudi iz "Čarobnjaka iz Oza"

Poniženje pred publikom

Kada je bila pred petim brakom, slomljena i pod dejstvom tableta, a ponekad i uz kašnjenje od sat vremena, jedva je stajala na nogama. Jedne noći 1969. godine kada je imala 46 godina s nastupom je kasnila sat i dvadeset minuta pa je ljuta publika sasula na nju kutije cigareta, hleb, pepeljare. Uspela je da otpeva tri pesme pre nego što se jedan gost popeo na binu, oduzeo joj mikrofon i odgurnuo ramenom. Dok je odlazila, za njom se rasula i staklena pepeljara.

Ljubavni život

Prvo intimno iskustvo imala je sa samo 15 godina, a onda se zbližila sa Tajronom Pauelom. Romansa je kratko trajala, ali je doprinela njegovom razvodu od francuske glumice Anabel. Nakon toga, zaljubila se u mladog reditelja Dejvida Rosija za kog se i udala 1941. godine uprkos protivljenju svoje majke i čelnika MGM-a.  Naime, dok je snimala mjuzikl "Babes on Broadway" saznala je da je trudna, a ubrzo je po naređenju studija i majke morala da abortira. Izgubila je dete, a na snimanje se vratila samo četiri dana nakon abortusa sa izgovorom da je operisala krajnike.

Kada joj se brak raspao 1943. godine, utehu je potražila u ljubavnicima, pa čak i u ljubavnicama. Bila je veoma zaljubljena u scenaristu Džoa Menkiviza za koga se tvrdi da je bio ljubav njenog života. Kada je završila snimanje "Girl Crazy" tražila je odmor, ali nisu hteli da joj daju.  Neki muškarci su je voleli, ali ne onako kako je želela.

Naime, mnogi od njih bili su prikriveni homoseksualci koji su zbog lažnih normi tadašnjeg Holivuda skrivali svoje seksualno opredeljenje. Jedan od njih bio je i reditelji Vinsent Mineli s kojim je snimala "Srešćemo se u St. Luisu." Mada joj se u početku nije dopadao, na kraju je poklekla njegovom šarmu. Venčali su se 1945. godine, ovaj put uz Majerov i majčin blagoslov. Nakon toga se porodila, i dobila devojčicu.

Foto: Printscreen/ YouTube/ Buzz Stephens

Džudi peva

Stvari su se zakomplikovale, brak se raspao, i nakon tog braka opet se udala. Njen izabranik bio je Sidnej Sid Luft sa kojim je dobila sina, pa onda i ćerku. Za deset meseci ponovo je bila zavisnik, što je uticalo i na njen brak koji su pokušavali da spasu još jednim detetom, sinom Džozefom Vilejem koji je došao na svet 1955. godine.

Posle toga usledio je još jedan brak, sa Markom Heronom, za kog se kasnije ispostavio da je homoseksualac.

I peti muž joj je bio menadžer i homoseksualac Dins.

Umrla je gola na podu kupatila od prevelike doze barbiturata u noći 21. juna 1969. godine. Dins ju je pronašao tek ujutro, ukočenu nakon što je razvalio zaključana vrata kupatila, piše "Stil".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading