STOMATOLOG UPOZORAVA NA PET SIGNALA KOJE ČESTO ZANEMARUJEMO, A JASNO POKAZUJU PROBLEM: Jedno ukazuje na ORALNI KARCINOM, a evo šta poručuje neprijatan zadah

Autor: N.J.

Lifestyle

12.05.2023

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oralna higijena podrazumeva održavanje zdravlja i čistoće zuba, a kada je isto narušeno telo će vam "poslati" signale koje nikako ne bi trebalo zanemariti, prema mišljenju stomatologa.

STOMATOLOG UPOZORAVA NA PET SIGNALA KOJE ČESTO ZANEMARUJEMO, A JASNO POKAZUJU PROBLEM: Jedno ukazuje na ORALNI KARCINOM, a evo šta poručuje neprijatan zadah

Foto: Unsplash/ Ozkan Guner

Pregled kod stomatologa

Svi znamo zašto treba da peremo zube, koristimo konac i sredstva za ispiranje, ali hajde da ponovimo. Pranje zube svako jutro nije dovoljno, već to obavezno morate raditi i uveče i tada to radimo za svoje zdravlje. Skidamo sve naslage od napitaka, hrane i izbacujemo sve što smo uneli, zato se i kaže da se uveče zubi peru "za zdravlje".

Raj Junea je stomatolog i apeluje na ljude da ne zaborave da vode računa o zdravlju zuba, te samim tim nikako ne biste smeli da ignorišete simptome. Ako ignorišete, postoji šansa da se razvije dalji problem, te nikako ne odbacujete znakove koje vam telo poručuje.

1. Bol ili osetljivost

- Bol ili osetljivost zuba čest je problem koji se može pojaviti zbog različitih razloga, poput karijesa, bolesti desni, škrgutanja zubima ili napuknutog zuba. Ako osetite bol ili imate osetljive zube, važno je da posetite stomatologa što je pre. Ignorisanje bola ili osetljivosti može dovesti do ozbiljnijih oralnih zdravstvenih problema poput zubnih apscesa.

Foto: pexels.com

Pregled kod stomatologa

2. Loš zadah

Ko je iskusio problem neprijatnog zadaha zna koliko je taj simptom neugodan, kako za sebe tako i za okruženje.

- Bolesti desni uzrokovane su nakupljanjem naslaga na zubima, što ih iritira i uzrokuje upalu. Ako se ne leči, može dovesti do gubitka zuba, lošeg zadaha, pa čak i bolesti srca.

3. Istanjeni zubi

Prozirni zubi nastaju kada caklina zuba postane istanjena, otkrivajući unutrašnji sloj zuba koji se zove dentin. To može biti uzrokovano nizom faktora kao što su refluks kiseline, bulimija, preterano pranje zuba ili genetika.

- Ako primetite da vam zubi postaju prozirni, važno je da posetite svog stomatologa kako biste našli uzrok i sprečili dalje oštećenje - savetuje.

Foto: pexels.com

Žena pokazuje bele zube

4. Ranice u ustima

Ovo je čest problem i nastaje zbog stresa, infekcija, nedostatka vitamina ili nečega drugog.

- Dok je većina ranica u ustima bezopasna, neke mogu biti znak ozbiljnijeg problema, poput oralnog karcinoma. Ako imate ranu u ustima koja traje duže od dve nedelje, važno je posetiti svog stomatologa - objašnjava doktor.

5. Suva usta

Ovo nikako nije signal koji bi trebalo zanemariti.

- Suva usta čest su problem koji se javlja kada nema dovoljno pljuvačke. Mogu ga uzrokovati različiti faktori kao što su lekovi, dehidratacija ili određena medicinska stanja. Iako se suva usta mogu činiti manjim problemom, ona mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih stanja, poput bolesti desni i karijesa - objašnjava stomatolog za "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading