POGLEDAJTE U PRSTE: Jednostavan test pokazuje prvi simptom RAKA PLUĆA, apeluje muškarac koji je upravo tako SAZNAO za bolest

Autor: N.J.

Lifestyle

04.05.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro 40 000 ljudi svake godine dobije dijagnozu raka pluća, ali postoji jednostavan test koji možete sami uraditi kod kuće kako biste utvrdili jeste li u opasnosti.

POGLEDAJTE U PRSTE: Jednostavan test pokazuje prvi simptom RAKA PLUĆA, apeluje muškarac koji je upravo tako SAZNAO za bolest

Foto: pexels.com

Jednostavan test može pokazati ljudima rani znak raka pluća koji možete uraditi kod kuće. Rak pluća može se širiti brže od drugih oblika bolesti, a svake godine se dijagnostikuje gotovo 40 000 obolelih.

Često se simptomi raka pluća ne pojavljuju sve dok se raširi telom.

Međutim, potencijalni pacijenti uočavaju nekoliko ranih simptoma bolesti. Neki od uobičajenih simptoma uključuju otežano disanje i uporan kašalj.

Dok su mnogi simptomi uglavnom respiratorni, postoji jedan rani znak raka pluća koji se pojavljuje na prstima - evo šta morate znati.

Kad pogledate nokte, vidite li sićušni prozorčić svetla u obliku dijamanta?

Foto: printcreen/vikipedija

Snimak pluća

Ako ne možete videti ovu prazninu, možda ste udarili prste, zato obratite pažnju. Stanje se događa u fazama, počevši od baze nokta, koja postaje mekana. Tada koža uz ležište nokta postaje sjajna, nakon čega se nokti zakrivljuju više nego što je normalno.

Iako nemate ovaj razmak u obliku dijamanta između noktiju ne znači automatski da imate rak pluća, samo postoji mogućnost da je to simptom. Dakle, najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom ako ga primetite.

Jedan pacijent koji ima rak pluća Brian Gemel, čiji je jedini simptom bolesti bio upravo ovaj  istakao je da morate ići kod lekara.

Rano otkrivanje pomaže da ranije počnete lečenje.

Foto: Shutterstok

Bol u grlu

Uobičajeni simptomi raka pluća kojih morate biti svesni:

Uporan kašalj koji traje tri nedelje ili više

Gubitak daha

Teško disanje

Česte infekcije grudnog koša

Kašalj koji se menja ili se pogoršava

Bol u grudima i/ili ramenima

Iskašljavanje krvi ili krvi u sluzi

Neobjašnjiv umor ili nedostatak energije

Promuklost

Oticanje lica ili vrata

Ovi znakovi ne znače uvek da imate rak pluća, ali najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom, piše “Miror”. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading