TELO VAM KROZ OVE SIGNALE PORUČUJE DA MU NEDOSTAJE VITAMIN B12: U najgorem slučaju uzrok je OPASNE bolesti, a može se naći u sledećim namirnicama

Autor: N.J.

Lifestyle

27.04.2023

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedostatak vitamina može dovesti do gubljenja moždane funkcije i snage mišića.

TELO VAM KROZ OVE SIGNALE PORUČUJE DA MU NEDOSTAJE VITAMIN B12: U najgorem slučaju uzrok je OPASNE bolesti, a može se naći u sledećim namirnicama

Foto: Shutterstock

Uzimanje svih vitamina i minerala koji su nam potrebni svaki dan nije baš lako kada konzumiramo jela sa malo hranjivih materija koja su primamljiva, a to je i jedino što stignemo "sa nogu" da pojedemo. Ipak, zdravlje bi trebalo da bude prioritet, ali verujemo da je mnogima teško da sami shvate koji vitamin im nedostaje.

Vitamin B12 je često zanemaren, ali važan nutrijent za održavanje krvi i nerava zdravim, a nedostatak istog može drastično uticati na ukupnu sposobnost funkcionisanja. 

Nutricionistkinja Katarina Čepinova, podelila je ključne znakove kada vašem telu nedostaje vitamin B12, a koje nikada ne smete zanemariti, pre nego što dobijete gore simptome poput migrene, probleme sa pokretljivošću i ubrzan rad srca.

Foto: shutterstock

Trudnica se hrani nezdravo

Pamćenje

Istakla je važnost vitamina B12 za funkcionisanje mozga, kao i za "rast i zaštitu", te se smatra da pomaže u borbi protiv kognitivnih problema kao što je demencija.

- Nedostatak vitamina B12 snažno je povezan s kognitivnim oštećenjem, što može uticati na naše donošenje odluka, sposobnost fokusiranja i čak može uzrokovati razvoj demencije i Alchajmerove bolesti. Ova stanja mogu dobro reagovati na suplementaciju B12 ako se rano otkriju.

Ako se borite s gubitkom pamćenja ili zaboravljate reči, trebalo da pokušate sa povećanim unosom B12 ili odgovarajućom hranom. Ovo je posebno važno ako vaša porodica ima simptome u vezi sa demencijom, budući da ste možda genetski predodređeniji za kognitivno pogoršanje.

Foto: Shutterstock

Alchajmerova bolest - žena sve piše na papir

B12 se može naći u proteinima poput mesa, ribe, jaja i mlečnih proizvoda te je uzimanje dodatnih vitamina ključno za one koji slede vegetarijansku i vegansku ishranu.

Jabuke, banane i borovnice su dobar izvor B12 pogodan za vegane, kao i cvekla, pečurke i krompir - korenasto povrće obično ima visok sadržaj vitamina.

Foto: Shutterstock

Voće u korpi

Gojenje

Katarina preporučuje da pripazite na svoj metabolizam ako je usporen zbog čega se i debljate.

- B vitamini su poznati kao važni ko - faktori u proizvodnji energije u našim ćelijama. Vitamin B12 nije ništa drugačiji, ali je takođe uključen u put koji stvara i popravlja genetski materijal, DNK. Zbog toga vitamin B12 može pomoći u povećanju nivoa energije i podržati fizičku transformaciju. B12 omogućuje telu da vari hranu, pomaže mu da razgradi masti, proteine i ugljene hidrate koje konzumirate, u energiju koju telo može učinkovito koristiti.

Raspoloženje i spavanje

Naravno, kada je nivo energije manji, utiče i na raspoloženje i spavanje.

- Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u proizvodnji moždanih hemikalija koje utiču na raspoloženje, stoga je važno da jedete odgovarajuću količinu vitamina B12 ili dnevne dodatke ishrani ako ga ne možete uneti samo hranom.

Foto: Shutterstock

Žena ima nesanicu

Provera vitamina

Provera nivoa vitamina B12 može se uraditi na noktima, koži i kosi, ako ste bleđi nego inače, a nokti lomljivi moguća je i anemija.

- Nedostatak B12 takođe utiče na razvoj belih krvnih zrnaca, koje su neophodni za optimalnu funkciju imunološkog sistema. Vitamin B12 omogućuje telu da proizvodi crvena krvna zrnca koje prenose kiseonik po telu kako biste bili sigurni da ste spremni za borbu. Unosite dovoljno vitamina B12, jer je to ključno za održavanje zdravlja i jačanje imunološkog sistema. Ako je B12 nizak, telo će se boriti protiv infekcija - završava ona za "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading