JEDAN BEZAZLENI ZNAK VISOKOG PRITISKA JAVLJA SE NOĆU: Mnogi ga ignorišu, a već su ga i iskusili

Autor: N.J.

Lifestyle

18.04.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan simptom javlja se noću i može ukazivati na visok krvni pritisak, odnosno hipertenziju.

JEDAN BEZAZLENI ZNAK VISOKOG PRITISKA JAVLJA SE NOĆU: Mnogi ga ignorišu, a već su ga i iskusili

Foto: Unsplash/ bruce mars

Visoki krvni pritisak poznat je i kao hipertenzija, a može imati uticaja na vaše zdravlje, pogotovo ako imate hroničnu hipertenziju. Nagli skokovi pritiska mogu doprineti i uticaju na zdravlje srca. Srčani mišić mora da radi kako bi pumpao krv. Dodatni pritisak dovodi do većeg rizika od komplikacija, kao što su nepravilni otkucaji srca; bolest arterija; povećano levo srce i povećana srčana isnuficijencija.

Posledica visokog krvnog pritiska na oči i druge organe

Neki nisu svesni veze između krvnog pritiska i vida. U vašem oku postoje mali krvni sudovi koji vode do nerva, zbog toga hronična hipertenzija može oštetiti mrežnjaču, optički nerv i uzrokovati promene u vidu.

Takođe, poznata je i veza između visokog pritiska i lošeg kardiovaskularnog zdravlja, ali hipertenzija može biti u vezi i sa bolestima bubrega, promenama raspoloženja i slabijim kostima, objašnjava Mičel Breus.

Foto: Shutterstock

Muškarac meri pritisak kod doktora

Spavanje

Adekvatan san podiže energiju i koncentraciju, a kada spavate vaše telo je restartuje. Hormoni su u balansu, a krvni pritisak pada. Kada ne spavate dovoljno, telo ne dobija novi početak koji mu je potreban. Jedan simptom može se javiti u toku noći, a to je nesanica. Skoro polivina odraslih u SAD - u ima hipertenziju tako da je ova povezanost značajna.

Foto: Shutterstock

Devojka se budi nasmejana

Može li krvni pritisak izazvati nesanicu?

Većina stručnjaka preporučuje da spavate sedam do osam sati. Manje od toga loše ja za vaše opšte zdravlje. Zapravo, visok pritisak može da oteža san. On se javlja kada je snaga krvi koja pumpa kroz vaše vene prevelika. Ovo ostavlja stres na krvne sudove i može izazvati simptome kao što su glavobolja, bol u grudima i otežano disanje. Sve to otežava san. Nesanica može povećati vaš krvni pritisak, prenosi "Heltlajn".  A zapravo jedan od prvih simptoma visokog krvnog pritiska može da bude upravo loš san.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading