NEDOSTATAK GVOŽĐA VIDI SE NA ŠAKAMA I NOKTIMA: Ove promene sve pokazuju, a sledeći simptomi i potvrđuju to stanje

Autor: N.J.

Lifestyle

03.04.2023

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki od simptoma nedostatka gvožđa su umor i kratak dah.

NEDOSTATAK GVOŽĐA VIDI SE NA ŠAKAMA I NOKTIMA: Ove promene sve pokazuju, a sledeći simptomi i potvrđuju to stanje

Foto: pexels.com

Preporučeni dnevni unos gvožđa za muškarca je 8 miligrama, za žene pre menopauze 18, a nakon menopauze 8 miligrama. Dok se za vreme trudnoće, potreba za gvožđem povećava na 27 miligrama. Umor i iscrpljenost su glavni znaci nedostatka gvožđa.

U početku, anemija koja je uzrokovana nedostatkom gvožđa može biti toliko blaga da prođe nezapaženo. Ali kako telu nedostaje gvožđa i anemija se pogoršava, a znakovi i simptomi se pojačavaju.

Simptomi anemije uzrokovani nedostatkom gvožđa uključuju:

Ekstremni umor

Slabost
Bleda koža
Bol u grudima, ubrzan rad srca ili otežano disanje
Glavobolja, vrtoglavica ili ošamućenost
Hladne ruke i noge
Upala ili bol jezika
Lomljivi nokti
Loš apetit, pogovoto kod dece

Foto: shutterstock

Žena se budi umorna i nakon spavanja


Anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa javlja se kada vaše telo nema dovoljno gvožđa za proizvodnju hemoglobina. Hemoglobin je deo crvenih krvnih zrnaca koji krvi daje crvenu boju i omogućuje im da prenose oksigeniranu krv kroz telo.

Uzroci:

Gubitak krvi. Krv sadrži gvožđe unutar crvenih krvnih ćelija. Dakle, ako izgubite krv, izgubićete gvožđe. Žene s obilnim mesečnicama izložene su riziku od anemije

Nedostatak gvožđa u ishrani. Vaše telo redovno dobija gvožđe iz hrane koju jedete. Ako unosite premalo gvožđa, vremenom telu može nedostajati. Primeri hrane bogate gvožđem uključuju meso, jaja, lisnato zeleno povrće... 

Foto: shutterstock

Servirano povrće

Nemogućnost apsorpcije gvožđa. Gvožđe iz hrane apsorbira se u vaš krvotok u tankom crevu. Poremećaj, poput celijakije, koji utiče na sposobnost creva da apsorbuje hranjive materije iz hrane, može dovesti do anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. 

Trudnoća. Bez nadoknade gvožđa, anemija se javlja kod mnogih trudnica jer njihove zalihe gvožđa trebaju opsluživati vlastiti povećani volumen krvi, kao i biti izvor hemoglobina za rastući fetus, objašnjava "Majo klinika".

Kako da primetite imate li manjak gvožđa?

Ako su nabori na vašim šakama svetliji od boje kože, to može ukazivati na slabu cirkulaciju koja je uzrokovana niskim gvožđem. Na isto ukazuje i beli koren nokta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading